Ще раніше піднімалось питання про те, що комунальне некомерційне підприємство «Вапнярська міська лікарня» увійшла до списку закладів, які уже з 2020 року можуть не працювати. Тоді селищна влада та медики аргументували, що хоч і лікарня не є найкращою, але вона лікує багато людей та дає робочі місця.

– Звісно, сьогодні наша лікарня не може конкурувати із Крижопільською, Калинівською та іншими центральними лікарнями, але ж ми працюємо, до нас багато людей приходить. З кадрами є проблеми, але усі фахівці забезпечені комп’ютерами. Ми кожного місяця подаємо інформацію про роботу нашої лікарні до інформаційно-аналітичного центру статистики у Вінницькій області, — заявляли тоді лікарі та місцеві чиновники. — Для того, щоб закрити нашу місцеву лікарню, треба провести ряд досліджень і переконатися у цьому. Департамент хоче нашими руками закрити лікарню. У реєстрі 2019 року вона є закладом, який отримує медичну субвенцію на вторинному рівні, і вимогам ліцензованого закладу вона відповідає. А для укладення угоди з Національною службою здоров’я України є свої окремі моменти.

Більшість жителів Вапнярської ОТГ та прилеглих сіл були впевнені, що медичний заклад таки вдасться зберегти. Проте дива не сталось, 27 квітня голова ОТГ Олександр Горенюк виступив перед громадою і повідомив, що у лікарні майбутнього нема. Тож її можуть ліквідувати, а люди залишаться без роботи.

– Останнім часом на сторінках соціальних мереж спільноти, які працюють на території громади, поширюють інформацію щодо можливого закриття закладу «Вапнярська міська лікарня». Дуже багато диванних експертів розмірковують, як би хто зробив і що для цього потрібно зробити. Відповідно до змін, які були введені вимогами медичної реформи щодо закладів вторинного рівня, наш заклад мав би укласти угоду з Національною службою здоров’я до 1 квітня 2020 року на обслуговування та надання послуг вторинного рівня. На превеликий жаль, у зв’язку з недостатньою кількістю лікарського персоналу, відсутністю кваліфікаційних вимог, заклад не зміг отримати та підписати угоду на продовження надання своїх послуг. Багато інформації звучало щодо неякісного фінансування, недостатнього виділення коштів на лікарню та інше. На період 2016-2017 років рішенням сесії Вапнярської ОТГ було розроблено проєктно-кошторисну документацію, на підставі якої лікарня мала б реорганізуватися у заклад надання паліативної допомоги. Однак, в силу браку фінансування, надходжень у бюджет, появою більш пріоритетних питань і обіцянок тодішніх провладних нардепів, кошти були не виділені й документація залишилась нереалізованою. Крім того, заклад не може надавати послуги й існувати як лікарня вторинного рівня. Відповідно до вимог бюджетного кодексу, кошти з місцевого бюджету не можуть направлятись на дану лікарню і виплату заробітної плати. Все це має заробляти сам заклад кількістю та якістю надання послуг.

За словами селищного голови, він щиро турбується за лікарню, однак в рахунок тих фінансових вимог й складнощів, які виникають, не може дозволити дублювання функцій денного стаціонару.

– Більш того, навіть виконання медичних маніпуляцій і призначень заклад вторинного рівня на даний час виконувати не може в зв’язку з відсутністю персоналу у стаціонарному відділенні. Дане питання підіймалось на обговорення на сесіях ОТГ, є багато нарікань, пропозицій, які не можуть бути реалізовані в зв’язку з невідповідністю закладу. Тим не менш потрібно приймати радикальні рішення щодо його майбутнього. Закликаю депутатів свідомо та тверезо оцінити ситуацію. Не заганяйте інші комунальні заклади в боргову яму. З моменту попередження до моменту лік­відації має пройти мінімум два місяці. І цей час лікарня має за якісь кошти утримуватись. Орієнтовна потреба — 1 мільйон 200 тисяч гривень. Їх потрібно буде зняти з комунальних установ…

Таким розвитком подій мешканці Вапнярки обурені і поза очі стверджують, що голова не вжив достатньо заходів, аби заклад зберегти. За приклад ставлять Дашівську лікарню Іл­лінецького району, через яку не раз збирались мітинги, але все ж її зберегли. Чи будуть у Вапнярці люди бунтувати із цього питання, тим паче — в умовах карантину, — побачимо.

Віталіна Володимирова