Ця історія сталась кілька років тому в одному з вінницьких університетів, але лише тепер 24-річна Світлана наважилася про неї розповісти.

Йдеться в ній про дуже відомого в області викладача політології, який обожнює молодих студенток і дозволяє собі попри наявність дружини та дітей чіплятись до них.

– Від старших студенток я вже чула чутки про цього викладача, про те, що він дуже проявляє багато не завжди бажаної уваги до дівчат. Тому певною мірою вже була підготовлена. Намагалася максимально уникати зу­ст­рі­чі з ним. Була ситуація, коли Іван Петрович посеред лекції якимось чином підняв одногрупницю, яка нічим особливо не вирізнялася. У неї був досить великий розмір грудей. Іван Петрович почав пояснювати лекцію, вказуючи на її груди, жестикулюючи, формуючи кола навкруг її грудей руками. Це було досить неприємно бачити. Було очевидно, що це не просто так робиться, що людина собі дозволяє зайве. На це ніякої реакції не було.

Можливо, якісь десь смішки були, але ніхто нічого не сказав, обурення я не почула, — зізнається Світлана. — Одного разу я була чергова, мені потрібно було перед заняттям відкрити аудиторію і закрити її. Я залишилася одна, це було напередодні Дня працівника освіти. Іван Петрович мене почав запитувати, чи готова я його привітати. Почалися натяки на поцілунок у щічку. Якось так все сталося досить швидко, я наче як не могла категорично йому сказати «та ні, я вас не буду вітати», бо це негарно. Він підійшов до мене і замість поцілунку в щічку буквально поліз до мене цілуватися з язиком. Я не змогла ніяк відреагувати на це нормально. Просто заціпеніла, стиснула зуби, не знала, що мені робити. Нічого далі не трапилося. Але в мене був шок. Лише потім, коли ми вже йшли з аудиторії у бік виходу, я спробувала йому щось сказати на зразок, що розповім своєму хлопцеві, а він мені сказав «та не треба, та нічого такого».

Далі Світлана просто не дозволяла собі десь наодинці з ним залишатися. А ще нікуди не зверталася, мається на увазі в правоохоронні органи чи адміністрацію, бо викладач не раз хвалився наявністю серйозних зв’язків.

– Я просто знала, що багато викладачів знають, що відбувається таке, тому що чутки ходили по університету вже не один рік. І, наскільки я знаю, після нашого курсу це продовжувалося. Жодної надії чи віри в те, що мені вдасться якось цьому зарадити — з одного боку не було, з іншого — я не мала знань чи досвіду, пов’язаного з тим, що можна робити. Просто розповіла моєму хлопцеві, — додає Світлана. — Він мені навіть не повірив, більше посміявся з цього. Потім сказала батькові, той відповів, що, якщо це буде продовжуватися — він з Іваном Петровичем поспілкується. Але оскільки я уникала таких ситуацій — більше такого не траплялося. Одногрупниці розповідали, що викладач політології їх там в кутку «зажимав». І досі продовжує це робити, але дівчатка з районів налякані, й хтозна, чим закінчаться ці сексуальні збочення. Не дай Бог, щоб хоч якась із жертв полізла в петлю чи порізала вени. Бо ж воно до того йде..

Віра Малафей