– З 1 травня 2020 року, відповідно до постанови Кабміну № 251 “Деякі питання підвищення пенсійних виплат та надання соціальної підтримки окремим категоріям населення у 2020 році”, проведено індексацію пенсій, – повідомила Олена Корчака, начальник Головного управління ПФУ у Вінницькій області. -Вперше такий перерахунок відбувся з 1 березня 2019 року. Його формула залишається незмінною. Вона враховує стаж (роки сплати соціальних внесків), рівень заробітної плати, яку отримував пенсіонер і рівень середньої заробітної плати по країні. Показник середньої заробітної плати збільшується на 50% зростання середньої заробітної плати по країні за минулий рік та 50% зростання споживчих цін (інфляції). Якщо розмір підвищення в результаті перерахунку пенсії не досягає 100 гривень, встановлюється доплата у сумі, що не вистачає до зазначеного розміру.

Пенсії з 1 травня перераховано отримувачам пенсій: за віком; за інвалідністю; з причин втрати годувальника; за вислугою років.

Проведення індексації пенсій не передбачено: держслужбовцям; науковим працівникам; помічникам нардепів; отримувачам спецпенсій або довічного утримання (судді, прокурори); тим, кому виплату вперше призначили у 2018 – 2020 році.

Важливо! Урядовим рішенням враховано, що розмір пенсійних виплат у одержувачів пенсій, призначених згідно із Законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, які набули необхідного страхового стажу (35 років чоловіки та 30 років жінки), не може бути нижче 2100 грн., що більше від мінімальної пенсії на 462 грн, або 28,2%. Дане підвищення отримали 96,2 тис. пенсіонерів області.

Загалом перерахунок пенсійних виплат проведено для 403,2 тис. пенсіонерів Вінниччини. 331,3 тис. громадян отримали підвищення, середній розмір якого склав 188,28 грн. Зазначена категорія осіб буде отримувати підвищення до пенсії на постійній основі.

4 травня поточного року Головним управлінням Пенсійного фонду України у Вінницькій області розпочато фінансування проіндексованих пенсійних виплат. Виплата пенсій проводиться згідно графіка шляхом зарахування на рахунки в банках або через АТ “Укрпошта”.

Потреба на виплату пенсій з урахуванням щомісячної індексації в травні збільшилась на 58,2 млн грн і складає 1335,1 млн грн.

Більш докладно про те, кому і на скільки підвищать пенсійні виплати, про перерахунок працюючим пенсіонерам — читайте у наступному номері “33-го каналу”.