Завкафедрою онкології Олександр Костюк одним із перших захворів на корона­вірус у онкодиспансері.

Завкафедрою онкології Олександр Костюк — один з перших, на кому випробували створений вінницькими інфекціоністами протокол лікування ковід, одужує і готується до виписки.

Про ноу-хау вінницьких інфекціоністів знає уже увесь світ. Саме завдяки головному інфекціоністу Вінниччини Ларисі Мороз та чотирьом її колегам Україна має свій алгоритм лікування ковід.

Наша газета уже повідомляла про перший український протокол лікування «корони» родом із Вінниці. В інтерв’ю для наших читачів Лариса Мороз розповіла, як збирала досвід колег з Китаю та Європи у боротьбі з ковід і на основі цієї інформації уже 18 березня мала власний протокол лікування:

– Потрібно було вирішити, як зупинити хворобу до використання апаратів штучної вентиляції легень, бо при цьому захворюванні відсоток летальних випадків з ШВЛ дуже високий, — впевнена Лариса Мороз.

Пізніше саме цей вінницький протокол МОЗ масштабували для всієї України.

Одним із тих щасливчиків, які вилікувалися від ковід без ШВЛ, став відомий у Вінниці онколог-уролог Олександр Костюк. У сюжеті «Українських сенсацій», присвяченому Ларисі Мороз, завідувача кафедрою онкології, променевої діагностики та променевої терапії ВНМУ, лікаря-уролога вищої категорії По­дільського регіонального онкоцентру Олександра Костюка впізнали його колеги, студенти та пацієнти.

– Так, це наш лікар, — підтвердив директор ПРЦО Володимир Шамрай.

Відомо, що завкафедрою більше місяця лікується від коронавірусу. Він захворів одним з перших під час спалаху «корони» в онкодиспансері.

– Уже усі показники нормальні, загальний стан чудовий, — запевняє Лариса Мороз. — Колега отримував специфічну терапію. Той самий гідроксихлорохін, про який ми так багато говоримо.

На камеру Олександр Костюк відзначає роботу лікарів і звертається до українців:

– Лікарі займаються дуже важкою роботою… Хочу усіх закликати сидіти вдома, не думайте, що це буде не з вами…

Міла ПОЛІЩУК