Навряд чи хтось сумнівається у цілющій властивості лікарських трав. Валентина Кошова із Луки-Мелеш­ківської у розпал сезону фіалок готує дуже помічне варення саме із них.

– Одного разу в гостях мені запропонували келих шампанського з краплею фіалкового сиропу! Я не знавець французьких делікатесів, але виявляється, що ці квіти — складова їхньої кухні. Сироп додають до коктейлів, конфітюрів. Желе використовують для тістечок, морозива і всесвітньовідомих десертів «макарун». Я любителька джемів, тому мене зацікавив саме такий рецептик. Потрібні дві хороші жмені квітів без стебельця (250 мг), сік одного лимона, 800 г цукру, 1 пакетик желатину (бажано рослинного походження агар-агар), вода — 400 мг. Квіти залити водою у скляному посуді і дуже делікатно їх перем’яти, додати сік лимона, накрити харчовою плівкою і залишити на ніч при звичайній температурі. На ранок відокремити квіти, до рідини додати цукор, закип’ятити і випаровувати на малому вогні приблизно пів години. В цей цукровий сироп, трошки охолоджений, викласти квіти, дати закипіти і випаровувати на дуже малому вогні ще пів години. Наприкінці одну супову ложку цукру і розмочений желатин прокип’ятити 3 хв. (не перетримати) і додати в на­шу суміш. Вихід: 5-6 баночок по 200 г.

Таке варення буде корисним тим, у кого бронхіти та трахеїти, авітаміноз, обмінні порушення. Крім того, воно допомагає при терапії захворювань суглобів, ішемічній хворобі серця, атеросклерозі судин, інфекційних діареях і епілепсії.

Віталіна ТРУДЬКО