Фонд державного майна України виставив на приватизацію державний ювелірний завод «Кристал».

Старт продажу та ціну лота на сайті ФДМ поки не вказано. Через економічну кризу в Україні та потенційно високу оціночну вартість приватизація може затягнутися на декілька років.

Це не перша спроба знайти інвестора на він­ницький «Кристал». У 2005 — 2006 роках завод хотів приватизувати із­ра­їльський олігарх Лев Леваєв, який має в Москві власне ювелірне підприємство. Його російська преса називає «брильянтовим королем» світу, бо Лє­ваєв заробив свої мільярди саме на видобутку, обробці та продажу алмазів. Але тоді на вінницькому «Кристалі» відбулися колективні збори і працівники проголосували проти приватизації.

Через постійні перебої з сировиною, яку спочатку шукали в Росії, а потім й у країнах Африки, проблеми із оборотним капіталом виробництво заводу довелося частково скоротити, деякі цехи перепрофілювати під ювелірні майстерні.

Два роки тому тут змінилося й керівництво. За інформацією Youcontrol, уповноважена особа на підприємстві нині Костельнюк Андрій Миколайович. Розмір статутного капіталу ДП «Кристал» — 4 086 000 грн.

Новина про приватизацію «Кристалу» викликала жваве обговорення у соцмережах серед колишніх працівників заводу. Дехто впевнений, що давно потрібно було дозволити зайти сюди інвесторам, бо держава роками не вкладала ні копійки у підприємство, і тоді можна було б вберегти потужності заводу. А деякі з острахом прогнозують, що через роздержавлення вінницький «Кристал» остаточно втратить свою цінність як унікальне підприємство з обробки природних ювелірних алмазів у діаманти «преміум-класу». І його викуплять тільки через привабливе місцерозташування та інфраструктуру. Серед версій також — друга спроба Лєваєва, якого тепер називають «другом Путіна», приватизувати вінницький завод, на який він вже давно поклав око.

Міла ПОЛІЩУК