Трьох лисенят, яких знайшли у покинутій хаті у селі Ярмолинці Гайсинського району, хотіли забрати для притравочної мисливської станції. Проте завдяки активістам осиротілих тваринок вдалось врятувати, тепер вони в безпеці.

Їх відвезли до себе на батьківщину зоозахисники з Івано-Франківщини.

– Мало хто знає, а почалось все із допису в групі «Перетримка Гайсин». Спершу тварин мали відвезти у приватний звіринець. Почали збирати гроші на пальне. Однак склались трохи інші обставини. В соцмережі йшла запекла боротьба за те, щоб врятувати лисенят від притравочних станцій, адже дикі тварини у нашій державі не захищені законом, і мова йшла про те, щоб перевезти їх у заклад, який найкраще забезпечить їм природне існування, — розповіла зооволонтерка з Івано-Франківська Іванна Бардас.

– Я приїхала разом із волонтерами з «Дому Сірка». Забирали тварин з обійстя чоловіка, який їх знайшов. Лисенят відвезли до Галицького національного природного парку. Дорогою робили зупинки, аби тварини подихали повітрям. Я дуже хотіла їх залишити собі, але розумію, що для мене це буде тільки іграшка. І люди, які хочуть брати диких тварин до себе додому, не розуміють того, що лисенята мають специфічний запах, їм потрібен простір.

У парку тваринок забрав заступник директора Володимир Бучко. Чоловік каже, що у лисенят такого віку в природному середовищі багато ворогів, тому серед них висока смертність. Тварин годують кожних дві-три години. М’ясо — найголовніше у їхньому раціоні. Лисенят наразі помістили в карантинну клітку, їх має оглянути ветеринар. Після цього їх оброблять від паразитів та переселять до вольєру. Коли лисенята підростуть, їх відпустять у парк хижаків, там напіввільні умови.

Валентина Лісова