Сироп з квітів бузини дуже популярний у Болгарії, Угорщині, інших країнах. А приготувати його просто. Беремо 2,5 л. води, 40 великих суцвіть бузини, 2,5 кг цукру, 40 г лимонної кислоти.

Рвати бузину треба в місцях, віддалених від дороги. Закип’ятити воду, в якій розпустити лимонну кислоту, охолодити. Суцвіття бузини перебираємо, відрізаємо товсті гілочки.

Охолодженою кип’яченою водою залити квіти, покласти зверху тарілку і відкласти в холодне місце на 24 години. Після квіти викинути, а розчин процідити. Додати цукор і прокип’ятити на малому полум’ї 10 хв. Ще теплий розлити в стерилізовані скляні пляшки. Зберігати у прохолодному місці і тільки в скляних пляшках.

П’ємо, розвівши холодною або гарячою водою. Цей диво-сироп смачний і ароматний. Навіть, щоб горілка була смачніша, додають у пляшку 3 ст.л. настою.

Сироп бузини — сильна біологічно активна речовина: протипухлинна, кровоочисна. Має послаблюючу дію, регулює нервову систему, зміцнює імунну систему, бореться із захворюваннями горла. Застосовується при захворюваннях крові (лейкоз, лімфогрануломатоз) і лімфосистеми, мастопатії, міоми матки, жіночих запаленнях, зобі, хронічних запорах. Використовується також для лікування ревматизму, подагри, артритів, остеохондрозу, хвороб нирок, запалення м’язів.