Мало хто знає, як правильно доглядати за криницею. Ось що розповів вінницький майстер Володимир Пахольчак.

– Місцезнаходження криниці дуже впливає на якість води. У жодному разі не можна копати їх на відстані ближче трьох метрів від стаєнь, місць, де збирають гній, дворових туалетів, яких ще достатньо в селах. Щоби люди могли додатково захистити криницю, я раджу зробити довкола неї бетонний круг радіусом 1,8-2 метри. При цьому товщина бетону має бути 15-20 сантиметрів. Дуже важливо, щоби між криничними кільцями була добра ізоляція, а верхнє кільце виступало на 1-1,5 метра над землею.

Окрім цього, криниця повинна закриватися, і якщо ви набираєте воду відром, воно має бути чистим. Варто очищувати криниці після весняних відлиг або сильних осінніх дощів. Якщо вода мутна, має гіркий чи кислий присмак, у ній плавають якісь дрібні частинки, вона зеленкувата, бура, чорна, або після кип’ятіння на стінках посуду залишається кольоровий накип чи іржа, негайно треба чистити.

Чи можна очистити криницю самостійно? Так. Дехто користується таблетками хлору, але це недобра ідея, бо можна легко перевищити концентрацію, та й сам ефект від цього не дуже тривалий. І після цього слід тричі вимивати колодязь.

Простіший метод — це викачати насосом воду, залізти в криницю, очистити дно від намулу, вкинути туди піску й дрібненького, добре промитого щебеню. Згодом слід оглянути кільця, заробити негерметичні шви. І на завершення роботи треба помити кільця розчином хлорного вапна. Приготувати його може кожен: на один літр води 15-20 г вапна. Через день-два у криницю прибуде вода. Але і її краще викачати, і лише «другу» воду можна буде споживати. Але безпечнішим способом буде звичайна сіль, після якої навіть не потрібно викачувати воду. На три кільця потрібно 750 грамів кухонної солі. Вже за два-три дні буде помітно ефект.

А санітарна служба радить звертатись за допомогою до комунальних підприємств:

«Вода часто забруднюється хімічними речовинами — нітратами. Бувають мікробіологічні забруднення, які можуть стати збудниками якихось хвороб. І тут без фахівців та серйозного фільтрування вже не обійтись, — пояснюють у Головному управлінні Держпродспоживслужби у Вінницькій області. — Проводити дослідження води з приватних колодязів люди можуть у будь-яких акредитованих лабораторіях. Ми безкоштовно проводимо дослідження води лише у громадських криницях, відповідно передаємо результати у вигляді приписів чи рекомендацій до служб, які займаються очищенням».

Віталіна Володимирова