На незвичних для українського столу нішевих культурах спеціалізується Олег Міхеєв, переселенець із Донбасу. Фермер весь час експериментує з новими рослинами. Нині родина обживається в селі Степа­нівка Вінницького району.

– Серйозно займатися садом-городом почали з 2016 року. Порахувавши, що на традиційних культурах заробити складно, взялися вирощувати екзоти. Поряд з картоплею посадив батат. На нього попит у ресторанах та торгівельних мережах. Зараз у мене на городі є хлібне сорго, селер листова, буряк листовий, кінза, капуста «Суперфуд кале». Ця американська капуста має багато назв: «Кейл», «Браунколь» або просто «Кучерява капуста». Вона дуже корисна.

Пепіно, який не так давно з’явився на європейських ринках, я виростив із насіння. Найближчі родичі овоча – томати, картопля та баклажани, але за смаком та ароматом він нагадує диню. Висаджую рослину на городі у першій декаді травня, аби земля добре прогрілась, обов’язково на сонці. Хоч і вона самозапильна, але я все ж беру ватну паличку, проходжусь між рядами та роблю це вручну, бо погано в’яжеться. Збирати урожай можна по кілька разів на рік. Стиглі плоди – жовті з фіолетовими смужками, за текстурою нагадують тепличні помідори, — каже Олег Міхеєв. – Хлібне сорго, яке за зовнішнім виглядом нагадує кукурудзу, культура посухостійка і не любить болотистих ґрунтів. Урожай збираємо вручну – зрізані колоски слід обмолотити, хоча вони і так добре обсипаються, зерна майже голі, тож відразу придатні до споживання.

Мангольд, або листовий буряк з’явився у нашому раціоні значно раніше, ніж столовий. У їжу споживаються свіжі листя та стебла. Рослину можна сіяти тричі – у першій декаді травня, у липні та під зиму в кінці жовтня, тоді вона рано зійде навесні. Земля має бути родючою, збагаченою калієм та азотом і не перезволоженою. Слідкуйте за тим, аби мангольд не зацвітав, бо тоді він швидше гине.

Вигна схожа на спаржеву квасолю, але за смаком більш нагадує зелений горошок. Культура плететься, тому потребує опори, стручки можуть досягати довжиною метра! Боби смажать чи варять супи. Маю також арахіс. Уже навчився його правильно вирощувати. Вирощую кілька сортів гіркого перцю та інші спеції.

А ще Олег Міхеєв виготовляє гострі соуси та аджики з пряних трав та овочів. Тож за кілька місяців чекатимемо від нього нових смаколиків та цінних порад з вирощування екзотів.

Вікторія Снігур