Це можна вважати “спалахом” для невеликого міста. 12 травня, голова ОДА Владислав Скальський на брифінгу підтвердив, що серед захворілих у Жмеринці – працівники РДА та районної ради.

– Епідеміологічне розслідування даних випадків захворювання продовжується, уточнюють та обстежують усі контакти виявлених інфікованих осіб, – заявив голова ОДА. – Я наголошую, що саме керівництво району має бути максимально відповідальним та слугувати прикладом для населення. Відповідно даної теми я отримав питання від журналістів: “Спалах коронавірусу в райдержадміністрації у Жмеринці. Чи мав губернатор Вінниччини контакт з інфікованими, призначаючи на посаду?” Відповідаю: По-перше, призначення голів РДА – це повноваження Президента України. По-друге, під час карантину я та усі структурні підрозділи ОДА комунікують в режимі онлайн. Отож, бесіду з новопризначеним головою Жмеринської РДА я провів в режимі ZOOM-конференції та не мав з ним зустрічі.

Сьогодні ж з’явилось офіційне повідомлення від Жмеринської РДА, де її очільник Святослав Ніколайчук прокоментував ситуацію.

– 10 травня поточного року було підтверджено позитивний результат тестування на коронавірус у заступника голови районної ради, що попередньо мав контакт із представницею санітарної служби, і яка госпіталізована із коронавірусною інфекцією до лікарні. Враховуючи те, що районна рада та районна державна адміністрація розташовані в одній адміністративній будівлі, і виконання керівництвом району та працівниками своїх посадових обов’язків потребує постійного спілкування та перебування у одному приміщенні, тому колективи обох установ потрапили до списку контактних осіб. Відповідно до вимог та медичних протоколів всі працівники підлягали обов’язковому тестуванню на наявність коронавірусу методом ПЛР. Тому, 10 та 12 травня у працівників обох установ проводився відбір аналізів. Із двадцяти семи осіб, що пройшли тестування 10 травня, позитивний результат виявлено у 8, з яких четверо – працівники районної державної адміністрації та ще четверо – районної ради. Стан інфікованих осіб задовільний, перебіг хвороби безсимтомний. Всі вони перебувають на самоізоляції вдома під наглядом медиків. Наразі очікуються результати тестування другої хвилі посадовців. Крім того, за підтвердженими випадками сформовано списки контактного кола осіб ( сім’ї, близькі друзі, сусіди) та триває робота із забезпечення їх тестування. У вихідні дні в приміщені де перебували контактні особи та хворі провели дезінфекцію, майже всі працівники обох установ перебувають на самоізоляції, або виконують роботу дистанційно. Організовано оперативне чергування із числа осіб, що мають негативний результат.

Валентина Лісова