– Починаємо знайомство з цьогорічними фіналістами. Наталка Доляк (Natalka Doliak) увійшла в “короткий список” ProМинуле – конкурс історичного оповідання з оповіданням «Дзиґа». Дія відбувається у Вінниці в 1929 році., – зазначено на сторінці конкурсу в Фейсбук.

– Свого часу я написала два історичні романи, які вийшли друком. Після того зареклась братись за цей жанр. Бо дуже складно над ним працювати, а читачі часто-густо не оцінюють таку літературу. Тобто не цікавляться, не купують. Ще у мене є недописаний історичний роман (детектив) і дописаний (але я ним не задоволена) історичний роман про Леся Курбаса. Тобто хоч я й ніби відреклась від цього жанру, він мене не відпускає.

І тут я побачила у Фейсбуці допис, що триває конкурс історичного оповідання. Попередні два конкурси я якось проґавила. Думала, ось-ось щось напишу, але доки чухалась, вже оголошували короткі списки. Цього разу примусила себе написати. Тема мене привабила відразу. Бо я люблю своє місто й мені цікава його історія. Текст писався дивно. Спочатку, на чистому аркуші я написала назву «Дзиґа». І навіть ще не знала, як дія оповідання пов’яжеться з цим словом. Думала, дописавши, назву зміню. Для мене назва твору – це її тема, а останнє речення – ідея. Тому слово “дзиґа” диктувало мені сюжет).

Герой оповідання з’явився раніше, ще до написання «Дзиґи». Бо я надсилала на конкурс два тексти. Перший описував героя за 9 років до подій, що відбулись у «Дзизі». Тепер я думаю, що писатиму роман в новелах, дві з яких у мене вже є, завдячуючи «ProМинулому»”.

Бажаємо землячці Наталці перемоги і нових цікавих творів!