Народний депутат України Лариса Білозір спільно з Благодійним Фондом «MANUS DEІ», який очолює Андрій Доценко, передали медикам Мурованокуриловецької ЦРЛ сучасний біохімічний аналізатор, напівавтоматичний чотириканальний коагулометр і реагенти до них. Віднині жителі містечка зможуть здавати аналізи в рідній лікарні. Як зазначають лікарі, оновлення обладнання лабораторії ЦРЛ відбулось вперше із 1976 року. Донині лаборант вручну мусила робити аналізи.

«Наявність напівавтоматичного коауголометра дозволить медикам проводити комплексний аналіз крові для оцінки гемостазу. Завдяки якому можна своєчасно виявити проблеми системи згортання крові та запобігти виникненню наслідків цих проблем, і, в першу чергу, це кровотечі або підвищене згортання крові.

Водночас напівавтоматичний біохімічної аналізатор, який також передали благодійники, дозволить проводити біохімічні дослідження, а саме: печінкові та ниркову проби, холестерин та електроліти крові», — зазначила головна лікарка Мурованокуриловецької ЦРЛ Вікторія Кондратюк.

До речі, це вже вдруге благодійники, реагуючи на звернення Лариси Білозір, передають Мурованокуриловецькій ЦРЛ нове медичне обладнання. У грудні лікарня вже отримала сучасний багатофункціональний апарат ультразвукової діагностичної системи Philips ClearVUE 550.

Під час свого чергового приїзду благодійники отримали слова вдячності від лікаря-хірурга, бо завдяки новому УЗД-апарату вдалося обстежити близько тисячі пацієнтів за пів року. А це означає оперативний і точний діагноз, який рятує життя хворому. Тепер у планах благодійників відновлення роботи рентгену в лікарні і встановлення оцифровувача знімків.

У перспективі дозволить ЦРЛ підписати ще два пакети послуг і отримувати за це кошти з НСЗУ, а людям — мати відповідну діагностику та доступ до базових медичних послуг, яких не було в районі.

Карантинні обмеження в Україні вже послаблені. Але це аж ніяк не привід думати, що небезпека поширення COVID-19 минула. Медики і надалі продовжують нести щоденну варту за станом здоров’я цілої країни. Тож актуальність під­тримки медпрацівників нікуди не зникає.

Наталка Романюк