Прихожани і священики  – у масках, але без дотримання дистанції. Так у Вінниці сьогодні відбувалися похорони священика, який помер від Ковід-19.

Уздовж дороги перед храмом священномученика Володимира митрополита Київського на вулиці Брацлавській багато автотранспорту. По обидві сторони проїжджої частини стоять прихожани. Ворота зачинені, туда чоловік пропускає лише деяких. На територію заїжджає катафалк “Мерседес”. Звідти персонал ритуальної служби “Реквієм” у спеціальних захисних костюмах, рукавицях, щитках та масках дістають дерев’яну домовину. Перед входом до церкви – тент, під яким і відспівують покійника. Поруч – священники з різних вінницьких храмів УПЦ та “пєвчі”. Після двох годин молитов, процесія перейшла на задній двір храму, де, ймовірно, і була викопана могила. Адже 49-річний от. Олексій Іродов заповів похоронити його на території своєї церкви, де приготував собі могилу і видовбав труну із дуба.

Нагадаємо, 14 травня у Вінниці оголосили про сьому смерть від коронавируса. Після тривалого лікування у Вінницькій ЦРКЛ зупинилося серце 49-річного священика Української православної церкви Московського патріархату Олексій Іродов. Сьогодні, 15 травня, його поховали за всіма нормами карантину під час КОВІД-19, але  на території храму священномученика Володимира митрополита Київського на вулиці Брацлавській у Вінниці. От. Олексій побудував цей храм, був його  настоятелем і, за свідченнями друзів, наперед готував собі могилу та труну за давньоруськими канонами… Але чи можна хоронити людину із діагнозом КОВІД-19 в місті, навіть, якщо це територія храму МП?

Щодо смерті  пацієнта № 7, то офіційно причиною смерті стала раптова зупинка серця в реанімації Вінницької  ЦРКЛ, де чоловіка лікували від коронавірусу…

Вже відомо, що Олексій Іродов після вихідних із терапії потрапив у реанімацію у важкому стані та 2 останні  дні перебував на апараті штучної вентиляції легенів. А зараження КОВІД-19 у нього виявили ще 5 травня і за кілька днів його здоров’я різко погіршилося.

Лікарі визнають, що у пацієнта були супутні захворювання, зокрема цукровий діабет.

У священника залишилися дружина Наталя і троє дітей, які також заразилися коронавірусів Covid-19 та нині перебувають на домашньому лікуванні.

Також відомо, що раніше прихожан храмів УПЦ (МП) по Вінниці закликали допомогти хворому священику фінансово, щоб придбати медикаменти для лікування. Зібрали понад 30 тисяч, але було вже пізно… На жаль… Сам Олексій вірив, що Бог його врятує від сметельної хвороби, але молитви вже були безсилі.

Співчуття через смерть священика вже висловив голова  Вінницької єпархії митрополит Варсонофій.

– Митрополит Вінницький і Барський Варсонофій і духовенство єпархії висловлюють щирі співчуття матінці, дітям і всій родині покійного протоієрея Олексія Іродова, а також духовенства та парафіян храму. Також висловлює щиру подяку всім лікарям, які в останні дні боролися за життя клірика нашої єпархії. Спасибі всім добрим людям, які підтримали священика своєї благодійною допомогою “, – йдеться на офіційному сайті єпархії.

Крім того, свої співчуття висловив і директор похоронного бюро «Реквієм» Міхайло Паньків. Саме Саме  “Реквієм” займалось  похоронами померлого священика.

– Важко повірити в те, що помер протоієрей Олексій Іродов … Невимовний смуток огортає душу …

Здається, це – лише сон … Щирі співчуття родині, світла память і Царство Небесне Протоієрею Олексію», – написав власник «Реквієму» .

“Нашел в телефоне еще несколько фото почившего сегодня отца Алексия Иродова, – пише вінничанин Андрій Адеріхо . – Однажды он купил себе в храм трехлитровую чашу. Когда его спрашивали, зачем ему такая большая чаша в маленький храм, он отвечал: «Вот придет ко мне владыка служить и задаст тот же вопрос. А я ему отвечу — вот когда вы, ваше высокопреосвященство, в раскол уйдете, все ж прихожане с собора ко мне пойдут». Прошло лет пять, так и случилось. Он был резок и нетолерантен. Но правдив. Когда один мой друг атеист во время беседы с ним задал какой-то стандартный вопрос про 10 заповедей, он ответил: «10 заповедей — это проваленный экзамен первого курса института, из которого нас с вами давно выгнали». Друг вспоминает этот его ответ уже много лет. Он был остроумен и порой эксцентричен. Но сказанное им заставляло людей включать мозг и менять свою привычную картину мира, а не просто слушать и моргать. Когда я впервые его встретил, он неспешно шел по центру города в черном подряснике, подпоясанный кожаным армейским ремнем. В начале двухтысячных это выглядело весьма странно. Но еще более странно выглядели несколько человеческих черепов, аккуратно лежавшие в старой советской авоське, которую он держал в руке. Это были головы козаков, захоронение которых он нашел в том месте, где тогда еще только начинал строить храм. Он нес их в морг на экспертизу, чтоб определить возраст. Храм он построил. Красивый храм. А возле храма сделал самому себе могилу, где бы он хотел чтобы его похоронили. И еще он вырезал себе гроб из цельного куска двухметровой ширины дуба, как делали по старой древнерусской традиции. Таков был этот Человек. Упокой Господи новопреставленного протоиерея Алексия”.

– Ми з Олексієм Іродовим виросли в одному дворі на Тяжилові. Жили в одному будинку, наша квартира була на першому поверсі, він проживав прямо над нами. , – пише колишній міністр в уряді Гройсмана Андрій Рева. – Його батько був начальником вокзалу залізничної станції Вінниця, помер несподівано у віці 42 років наприкінці 70-х. Має старшого брата – Олександра, який є офіцером російського Тихоокеанського флоту, проживає на Далекому Сході. Його виховувала сестра батька – тітка Катерина, інвалід з дитинства, яка проживала разом із ними. Дуже хороша у нього була мама, яка працювала економістом в БМП-392. Шкода, що помер таким молодим. Співчуття родині.

Ось решта коментарів вінничан із приводу смерті протоієрея Олексія Іродова:

Раїса Уманець: “Варсонофіи не співчував би, а не допустив би такої біди! МП виконував вказівки з Москви”.

Олег Безверхий: “За християнським вченням, життя не має цінності. Тай чого їм хвилюватися – все одно всі воскреснуть, хто Ісуса любить”.

Сергей Анатольевич:” Умер хороший Человек, Священник! Зачем осуждать? Вы безгрешны? Бог Сам, Его Будет судить! А бумеранг не для кого не отменялся!”

Детальніше про священника, прощання з ним та ситуація з Ковід-19 на Вінниччині, читайте у наступному номері газети “33-й канал”.

Сергій ГОДУН