32-річний Олександр Тесля – один із найвідоміших кондитерів Вінниччини. Його торти та десерти замовляють вибагливі клієнти, й він навіть пік макарони для експрезидента. Хлопець зізнається – шлях до «солодкої справи» був тернистим і не завжди все вдавалось.

– Довгий час я працював начальником відділу продажів на одному із підприємств. Мав досить високу заробітну плату й розвиток кар’єри. Та все ж у глибині душі розумів, що хотів би займатись кондитерською справою, бо я це обожнюю і зріс попит людей на домашню та якісну солодку продукцію. Одного дня не витримав і написав заяву на звільнення, і залишився без заробітку, що стало шоком для всіх. Батьки крутили пальцем біля скроні, мовляв, не чоловіча то справа – місити тісто. Рідні не вірили, що в мене щось вийде, але я вирішив довести, що помиляються. Насамперед потрібно було придбати кухонний комбайн, на який бракувало коштів, — розповідає Олександр Тесля. — Двоюрідний брат Сергій Стопоженко позичив 5000 грн., він став єдиним, хто підтримав мене. Якраз мали бути Новорічні свята, і я взявся пекти імбирно-медове печиво, рецепт знайшов в Інтернеті. Оскільки досвіду не мав й хотів якось виділитись, на приготування одного витратив понад годину, адже вручну розписував їх героями мультфільмів. Після того розносив випічку по кафе та кав’ярнях на реалізацію. Деякі відмовлялись, але все ж більшість погодилась. Вже за тиждень отримав перші кошти за печиво і зрозумів, що людям сподобалось, тому це дало надію рухатись далі. З того все й закрутилось.

Аби отримати професійні навички, вінничанин записався на курси у столиці. За один день сплатив 250 доларів. Там опанував мистецтво випікання популярного в Америці десерту – капкейків.

«Це повітряні кекси невеликого розміру. Для рідної Вінниці це було чимось новим. Свій рецепт я вдосконалив і всередину додав начинку — нутелла. Невдовзі отримав перше велике замовлення – косметична компанія на ювілей замовила аж 100 капкейків. Робота кипіла цілу добу, бо духова шафа нерівномірно пекла, кекси я відбраковував, залишаючи тільки найкращі. В результаті всі залишились задоволеними, — додає кондитер. — Далі взявся за торти, перший приготував племіннику, прикрасивши його мастикою. Але зрозумів, що якщо хочу вирізнятись, слід шукати інші підходи. Тому першим у місті спік торт, на якому зверху розлив нерівномірно краплі шоколаду, які ніби стікали не до кінця. Тоді інші кондитери заявили, що це неправильно, бо все має бути за стандартами. Та я не зважав, бо якщо люди жили за правилами, то вирішив сам їх створювати. Поставив собі за мету – стати одним із кращих кондитерів у місті. Щоправда, любов до своєї справи коштувала мені дорого, адже через брак часу не вдалось зберегти шлюб».

Щодо оригінальних замовлень, то дуже часто Олександру Теслі замовляють десерти, де зверху залишають освідчення. Інколи просять залити каблучку всередину чи вручити капкейки квадрокоптером.

«Одного разу власниця ресторану під Вінницею, де мали обідати колишній президент та представники Кабміну, попросила спекти більше сотні макаронів. Це французький десерт із мигдалевого борошна. Я відразу погодився, хоча до нього навіть не знав, як це готувати. Знову-таки рецепт знайшов в Інтернеті, за день до здачі замовлення вже руки опустились – нічого не виходило. Десерт був твердим, не тримався купи. У відчаї ліг спати, і тут мені приснився сон, ніби хтось каже: «Закрий обдув вентилятора ззаду духової шафи». Я так і зробив, й сталось диво – макарони вийшли ідеальні! – мовить Олександ Тесля. – Якось задумав приготувати величезний торт, навіть зразок знайшов в одного із закордонних майстрів. І незабаром мрія здійснилась – схожий замовили на хрещення ромів, мало бути 170 гостей. Клієнти попросили, аби виріб був багатим на вигляд, щоб були золото і великі розміри! На втілення мав два тижні, тато розробив макет, сам торт складався з п’яти частин. Начинки різні – горіхова та фруктова. Довго шукав модулі, аби виготовити із шоколаду фігурки янголів, після чого оздоблював все харчовим золотом. На все пішло дві доби. Торт вийшов висотою 253 сантиметри і вагою 68 кілограмів! Вартість торта – 1560 грн. за кілограм. Конструкцію торта ми привезли до ресторану мікроавтобусом. Збирали конструкцію півтори години, у двері виріб не влазив, тож довелось трохи нахилити. Я тоді сильно нервував, але все вдалось».

Тепер вінничанин має у планах відкрити у рідному місті кондитерський цех, аби всі охочі могли смакувати ексклюзивними та смачними десертами. Та поки всі секрети не розкриває.

Вікторія Снігур