Обіцяних коронавірусних доплат у квітні ніхто з медпрацівників Вінниччини так і не побачив. Куди поділися ці гроші? Чому не звільняють керівників і не страхують медиків? Директор департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА Людмила Грабович та її заступник Олена Житанська відповіли на болючі запитання.

– То чому медпрацівники не отримали обіцяних грошей?

– Кабмін прийняв постанову, в котрій спочатку гроші розподілялися додатково на підтримку діяльності окремих закладів охорони здоров’я вторинного і третинного рівня, котрі уклали договір з НСЗУ. Потім до постанови внесли зміни, згідно з якими за рахунок цих коштів повинні проводити доплати за березень тим працівникам, котрі безпосередньо беруть участь у лікуванні і догляді за хворими на коронавірус, за фактично відпрацьований час. Так що це не додаткові кошти. Кожен медзаклад окремо визначав і затверджував посади, кількість годин, які доплати. Департамент охорони здоров’я до нарахувань зарплат і доплат медпрацівникам, котрі працюють з пацієнтами, ураженими COVID-19, жодного відношення не має. Наша функція – перерахувати кошти.

– А скільки грошей було перераховано на такі виплати?

– На область загалом 2,2 мільйона гривень, і вони розподіляться на медзаклади відповідно до кількості хворих з коронавірусом. У березні на стаціонарному лікуванні перебувало 36 уражених пацієнтів – і майже всі — у МКЛ-1. Дві лікарні – обласна інфекційна дитяча лікарня та лікарня екстреної медичної – допомоги отримали доплати за березень за рахунок коштів обласного бюджету. Це 2,9 мільйона гривень. За роботу з пацієнтами у квітні — має бути спеціальний документ Кабміну. Угоду на нього можуть укласти всі 17 лікарень області, котрі працювали з коронавірусними пацієнтами, і виплати буде проводити НСЗУ.

– Чому медпрацівників у розпал пандемії переводять на пів-ставки, або ж пропонують неоплачувану відпустку?

– У порівнянні з іншими областями великого дефіциту медпрацівників у нас не було. Кілька чоловік писали заяви, бо не хотіли працювати під час карантину. Але їх небагато. А переводять медиків на пів ставки або виплачують тільки дві третини зарплати зовсім не через коронавірус. У нас на період карантину відсутні планові хворі, є тільки люди з гострими станами. Так прописано у нормативних документах, завірених головним санітарним лікарем. Керівники установ мають право зменшувати свої видатки за рахунок переведення частини персоналу на півставки зараз, коли лікарні, по суті, напівпорожні. У нас заповнені тільки лікарня швидкої допомоги, бо там зараз вся «екстренка», і обласна дитяча, котра надає екстрену медичну допомогу дітям. Так що відпустки чи зменшення ставки — це нормальне управлінське рішення. Коли карантин закінчиться і лікарні прийматимуть планових хворих, то все повернеться, як було.

– У мережі обговорюють звільнення директора департаменту охорони здоров’я з посади…

– Такі думки здебільшого піднімаються нашими депутатами. Але ніхто мови про моє звільнення зі мною не вів. Я просто роблю свою роботу і на те не зважаю.

– В Україні 3540 медиків з підтвердженим ПЛР – тестом. Але до територіальних органів Держпраці надійшло 104 повідомлення. По Вінниччині всього 1 (!) повідомлення, хоча маємо 129 інфікованих медиків. Чому лікарів не страхують на випадок коронавірусу? Довести що ураження COVID-19 відбулося саме при виконанні службових обов’язків медикам практично неможливо!

– Ми ставили це запитання у МОЗ та у НСЗУ. Але жодної відповіді так і не отримали. Я згадую ситуацію двадцятирічної давності, коли заговорили про страхування від СНІД. Якщо доводився випадок професійного захворювання, то виплачували дуже скромні кошти. А нині про страховку з нами взагалі вже мови не ведуть. Зрештою, страховка передбачає витрати на лікування, а в нас лікування коронавірусу безкоштовне, крім кількох лікарських засобів. Був такий випадок у Гайсинській лікарні, коли лікарі запропонували пацієнтці купити ці препарати. І мова йшла не про півтори чи сім тисяч, а про 900 грн.

Тільки 7 травня Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до статті 39 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» (щодо додаткових гарантій прав медичних та інших працівників, зайнятих у сфері захисту населення від інфекційних хвороб, та членів їх сімей). Якщо медпрацівнику через COVID-19 встановлять групу інвалідності, уряд виплатить йому компенсацію у розмірі 300 прожиткових мінімумів — 630 тис. грн. Виплати родині медичного працівника у разі летального випадку становитимуть 750-кратний розмір прожиткового мінімуму, тобто 1,5 млн грн. Але закон передбачає фінансову допомогу лише у разі встановлення групи інвалідності чи смерті!

Однак, деякі заклади охорони здоров’я ще задовго до до цього почали самостійно страхувати своїх працівників на випадок інфікування COVID-19 ще до ухвалення цього Закону. Найбільше медпрацівників застрахували в Сумській (1765), Дніпропетровській (743), Закарпатській (424) областях. Страхували своїх медпрацівників у Черкаській, Рівненській, Волинській областях. Вінниччина у цьому списку, на жаль, не фігурує.