Кілька місяців тривала Світова ліга із онлайн-шахів. В зв’язку із пандемією і карантином ці змагання отримали небувалої популярності і стали наймасовішими в історії людства. В матчевих зустрічах проти найсильніших збірних світу брали участь як елітні гросмейстери, так сотні пересічних аматори.

На своєму шляху до Суперфіналу збірна України поступилася лише одного разу – на попередньому етапі збірній Росії. Вирішальний матч, де наші розумники розраховували реваншуватися, відбувся у неділю, 17 травня.

Організатори української збірної перед цим провели серйозну інформаційну компанію та патріотичний флеш-моб шахістів у вишиванках на підтримку колективу. Це допомогло залучити до матчу елітних вітчизняних гросмейстерів та сотні інших сильних гравців. Не залишилися осторонь і вінницькі майстри «королівської гри», серед яких були міжнародний майстер Микола Боднар, майстер спорту Артур Роєнко та інші.

Матч проти Росії став наймасовішим шаховим змаганням в історії. На боці України виступили 915 гравців, серед яких були навіть шахісти братніх Литви і Грузії.

– Я взяв участь у всіх трьох видах гри. Задоволений своїм виступом. Набрав 5 очок із 6 можливих, – сказав тренер вінницької шахової школи Артур Роєнко.

За Україну в Суперфіналі зіграли і юні спортсмени Вінниці. Приміром, 6-річний вихованець клубу «Романтик» і МДЮСШ № 6 Іван Винокур.

–Цікаво було позмагатися в міжнародному матчі. Я виступив лише в одному виді програми – швидких шахах. В одній із двох партій переміг, в іншій – зіграв внічию, – розповів Іван Винокур.

У всіх трьох дисциплінах збірна України «проїхалася катком» по росіянам. В «кулі» (найшвидшій грі) наші спортсмени перемогли із рахунком 808 :396, бліці – 942:506, рапіді (швидких шахах) – 650.5:493.5. Отже, наша країна – чемпіон світу із онлайн-шахів!

Фелікс Жанін

Капітан української збірної Олександр Матлак