Невідомо коли вірус відпустить нас у далекі мандри, але вже зараз можна запланувати цікаву подорож до Жмеринки, Браїлова та Чернятина.

Напевно, найнесподіванішим виявиться вигляд Чернятинського палацу. Відомо, що він належала роду поміщиків Світославських. Збудований у 1830 році. Згодом палац з чудовим англійським парком придбала родина графа Львова. Готичні шпилі палацу та цікавий рожевий фасад привертають увагу здалеку. А парк з 200-літньою історією повертає в часи вишуканих панянок, балів та заможності.

У Браїлові на вас чекає палац німецького інженера Фон Мекка. Він спроектував першу на Поділлі залізницю. Вона згодом з»єднала Жмеринку, Вінницю, Київ та Одесу. А його дружина була другом та меценатом відомого композитора Петра Ілліча Чайковського. Маестро часто гостював тут та писав відомі музичні твори. В палаці діє присвячений йому музей. Навпроти палацу через річку височіє Браїлівський жіночий монастир. Обитель порадує око цікавою архітектурою та урочистим убранством. Тут знаходиться відома у православному світі ікона Божої Матері.

А Жмеринка радісно зустріне на залізничному вокзалі. Таких унікальних споруд на Південно-Західній залізниці небагато. Це один з перших вокзалів на Вінниччині. А тоді будували добротно та красиво. Якби ви не знали за Жмеринку, то можна було б подумати, що це перон залізничного вокзалу у Страсбурзі.

Антон Кравцов