Громада Вінницької ОТГ навіть за умов карантину та зменшення надходжень до бюджету через коронавірус знайшла можливість фінансово підтримати медиків «на передовій», рядових городян, малий та середній бізнес у цей важкий для всіх час. Подробиці та чіткі цифри із Антикризового плану підтримки громади 19 травня на позачерговому засіданні виконавчого комітету презентував мер Вінниці Сергій Моргунов.

– В нашому плані три основні позиції охорона здоров’я вінничан, соціальний захист городян та підтримка громадою малого та середнього бізнесу, – зазначив Сергій Моргунов. – Розпочну із головного – медицини, лікарів та надважливого блоку заходів  антикризової терапії у сфері охорони здоров’я. Бо наші медики взяли на себе першим удар коронавірусу і ми маємо їх в першу чергу захистити! Звісно, ми не можемо передбачити масштабів пандемії у подальшому. Але повинні забезпечити готовність наших медичних закладів надавати належну допомогу пацієнтам сьогодні, завтра і через три місяці. Обіцянку про надбавки із бюджету громаду ми виконали і не забуваємо щодня дбати про лікарів, медичних сестер, медперсонал, «швидкі» та діагностичну лабораторію. Тому вважаю, що по-перше, необхідно створити 3-місячний запас засобів індивідуального захисту, дезінфекуючих засобів, медикаментів і витратних матеріалів. Також резервуємо кошти на оплату послуг комп’ютерної томографії, що необхідно для дослідження легень пацієнтів. Це додаткові видатки в сумі 18,75 млн. грн. Але ці кошти рятують життя…

Презентація Програми антикризової підтримки громади на позачерговому засіданні виконавчого комітету.

Posted by Сергій Моргунов on Tuesday, May 19, 2020

І нам справді вже сьогодні необхідно серйозно підготуватись до можливої 2-ї хвилі пандемії. Бо треба визнати, що весь світ не був готовий до цієї першої хвилі. Але всі разом – ми сила! Це ініціатива СтопВірус, наші волонтери та медики, які в перші дні змогли підготувати і забезпечити лікарні, медиків та все місто для складних часів…

Медикаменти, витратні матеріали, це великі навантаження на бюджет, але ми маємо бути готові…

– Окремо хочу нагадати, що ми замовили і оплатили нове вкрай важливе медичне діагностичне обладнання – ШВЛи. У квітні ми передбачили купівлю 19 апаратів ШВЛ + 2 вже поставлено. Додаткова закупівля10 одиниць високотехнологічного медичного обладнання, пріоритетно – дихальної апаратури. Видатки  на ці цілі – 9,2 млн грн.

Також плануємо створення міської ПЛР-лабораторії на базі лікувально-діагностичного центру. (Проект потребує виділення 5,6 млн грн.)

А ще збільшення на 40% ресурсів муніципальної програми «СтопГрип» – до 4 млн грн. Завдяки цьому збільшимо запас вакцин, швидких тестів, медикаментів. Необхідно – 1,7 млн грн до передбачених 2,3 млн грн.. І окремим рядком плануємо забезпечення додаткового резерву медичних кадрів та ліжкового фонду.

– Наш пріоритет №2 – Соціальний захист, як незамінний механізм підтримки під час кризи.

Для цього ми запроваджуємо щомісячну муніципальну доплату для найбільш вразливих мешканців нашої громади. Це понад 14 тис. вінничан.

Муніципальну допомогу отримають малозабезпечені, які мають мінімальну пенсію або державну допомогу у розмірі менше 2000 грн. А саме:

  • непрацюючі пенсіонери
  • непрацюючі особи, які не мають права на пенсію
  • люди з інвалідністю
  • непрацюючі особи з інвалідністю з дитинства
  • ті, хто доглядає за важкохворими дітьми

Для цих категорій доплата становитиме в середньому 300 грн.

– Розмір допомоги буде розраховуватися індивідуально (як різниця між сумою 2100 і нарахованим розміром державної виплати).

Ще одна категорія – це особи, які виховують неповнолітніх дітей з інвалідністю підгрупи «А». Щомісячна доплата буде фіксованою – у розмірі 500 грн.

Щомісяця на фінансування муніципальних доплат у бюджеті необхідно додатково передбачити 4,4 млн грн. Потреба до кінця року – 26,2 млн грн.

Пріоритет №3 – блок антикризових заходів для підтримку економіки.

– Економіка після пандемії згідно всіх прогнозів проснеться на 70-90% і відповідно втрати можуть скласти до третини!, – зазначив під час виконкому Сергій Моргунов. – Наша команда забезпечувала щорічне зростання надходжень до бюджету від малого і середнього бізнесу від 10 до 30%… Тепер настав час підтримати цей бізнес, який весь час «годував» бюджет. Тому ми вирішили звільнити «единників» 1-2 групи від Єдиного податку на квітень-травень. Пільга поширюється на 10 000 ФОПів. Це – працівники ринків, ресторанного господарства, сфери побутових послуг.

Нульова ставка для таких платників встановлюється з 1 квітня. До цього для платників єдиного податку І групи (2553 – ФОП) була ставка 10% (210 грн), для ІІ групи (7550 – фізичних осіб-підприємців) – 20% (944,60 грн)..

Також ми готової звільнити підприємців від плати на землю та податку на нерухомість за березень 2020-го року і цією знижкою можуть скоритись 3000 підприємців і вінничан.

І надаємо пільгу для малого та середнього бізнесу по орендній платі за комунальне майно у квітні-травні.

Таку пільгу отримають 116 підприємців, які через карантин зупинили свою роботу, а тому фактично не могли користуватися цими площами.

Окремим пунктом звільняємо підприємців від сплати по договорах земельного сервітуту

Йде мова про ті ділянки, які не використовувались через карантинні обмеження. Таких суб’єктів господарювання близько 300.

Пільга надається на період березень-квітень. Пеня та санкції за несплату у цьому періоді нараховуватись також не буде.

І громада впроваджує додатковий механізм часткової компенсації відсотків за кредитами. Нове положення передбачає компенсацію з бюджету громади 50% від сплачених ПДФО та єдиного податку. Але не більше суми, яка була нарахована позичальнику за користування кредитом у цьому періоді.

Учасниками процедури відшкодування можуть бути підприємці, зареєстровані на території Вінницької міської громади, які працюють не менше року і не мають заборгованостей зі сплати податків та зборів.

Кредит має цільове призначення – на розвиток підприємницької діяльності та на проекти з енергозбереження. Підприємець повинен мати готовий бізнес-план. При цьому обсяг кредиту не повинен перевищувати 1 млн грн.

Такий механізм працюватиме до кінця 2020 року. У бюджеті Вінницької міської ОТГ передбачаємо на підтримку 5 млн грн.

Компенсація виплат за новостворені робочі місця до 31 березня не скорочували робочі місця чи із квітня створюють нові робочі місяці. За кожне нове робоче місце 1039 гривень підприємцю чи підприємству.

Криза не привід відмовитися від наших пріоритетів розвитку. Програма антикризової підтримки громади врахувала найгостріші питання. У подальшому, за потреби, ми будемо доповнювати її.

Хочу вкотре наголосити на необхідності максимальної мобілізації усієї громади. 6 років поспіль Вінниця є найкомфортнішим містом для життя. Це результат спільних зусиль, у цьому є внесок кожного, хто вважає себе патріотом міста. Ми продовжимо працювати у цьому напрямку і будемо робити все, щоб зберегти потенціал нашої громади та підтримати найвразливіших.

Будь-яка криза проходить, і ми пройдемо цей період теж. Налаштовуємось на серйозну роботу. Разом ми сильніші. Бережіть себе і близьких!