Як відомо, Верховна Рада 13 травня ухвалила закон про банки. Він повинен зробити неможливим скасування рішення про націоналізацію або ліквідацію банку, а також повернення несправедливої компенсації з бюджету їх попереднім власникам.

За «антиколомойський закон» проголосували 270 народних депутатів, 51 виступив «проти», 29 – утрималися, 31 – не голосували…

Цікаво, що четверо народних депутатів із Вінницької області мали окрему думку і позицію під час голосування в середу, 13-го, за цей знаковий законопроєкт, який фактично рятує Україну від дефолту… Так вирішили долю своїх голосів у Раді в унісон з «ОПЗЖ», «Батьківщиною» і так званою «групою Коломойського» наші вінницькі «Слуги народу» Анатолій Драбовський і Максим Пашковський… «Проти» проголосував Олег Мейдич із «Батьківщини». А Петро Юрчишин взагалі не брав участі в голосуванні.

Нагадаємо, що цей закон був необхідний насамперед для затвердження нової програми співпраці із Міжнародним валютним фондом.

Тому серед 270 народних обранців, які були «за», також четверо мажоритарників з Вінницької області. Це Ірина Борзова від «Слуги народу», Лариса Білозір, Геннадій Вацак і Микола Кучер з групи «За майбутнє».

Законопроєкт №2571-д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності» зокрема передбачає, що колишні власники банків, інтереси яких були порушені через виведення фінансової установи з ринку, можуть отримати відшкодування збитку тільки в грошовій формі. Але визнання незаконним рішення про виведення банку з ринку не може бути підставою для його скасування. Тобто, фактично колишнім власникам жодним чином не вдасться повернути собі банки.

Хоча законопроєкт і називають «антиколомойським», автори в пояснювальній записці пишуть, що стосується він не тільки націоналізованого «ПриватБанку», а й понад сотні інших банків, які були виведені з ринку з 2014 року.

Сергій Годун