20 травня. Коронавірус у нардепа із Вінниччини та карантин у райраді та адміністрації, серед родин священників та віруючих. Депутат облради кризу подолав. За даними епідеміологів 766 випадків на Вінниччині 20 травня.

Ми так чекаємо тих 30 градусів тепла, коли за твердженнями деяких епідеміологів має зникнути цей клятий коронавірус! А у нас «холодрига»! І нові факти захворювань.

Вже відомо про те, що коронавірус вразив завідуючих відділеннями лікарень і професуру університету, днями спалах у «інфекційці», відправив на карантин адміністрації і райради. Зокрема Жмеринську. Одним із перших захворів завідувач відділенням Калинівськоі райлікарні і депутат Вінницької облради Валерій Якимець та його дружина. Його син давав «33-му» відверте інтерв’ю і повідомляв про переведення батька до реанімації. Але тепер – все позаду.

І ось знову новина: захворів нардеп-мажоритарник із Вінниччини Олег Мейдич.

Як повідомила його колега Лариса Болозір «33-му», нардеп Мейдич, ймовірно, заразився, перебуваючи на окрузі у Вінницькій області і роздаючи допомогу в одній із райлікарень, де виявлені хворі на коронавірус. Як відомо, він був на засіданні Верховної Ради, сидів поряд із членами фракції «Батьківщина». Тому, як нам повідомили з апарату ВР, вже почалась перевірка, здача тестів та самоізоляція членів фракції. І тих, з ким спілкувався нардеп із Вінниччини. Проходять перевірку і члени родини. Чи стане це ще одним спалахом у ВР – питання тижня.

За ці дні неприємно вразив спалах у Могилів-Подільському районі. Місцеві пов’язують це із дальнобійниками, які систематично везуть фури через кордон і зупиняються на території району. Серед 425 померлих в Україні, за цю добу на Вінниччині вже 13 (плюс 2).

В сьогоднішньому номері «33-го» – заява родичів померлого від коронавіру жителя Літинського району. Вони переконані, що йому коронавірус «приписали» для статистики і виділення коштів. Запитують, чому чоловіка не переводили довгий час до інфекційної лікарні? Чому вони купували ліки за свої кошти? Чому в реанімації, якщо він був заражений коронавірусом, медперсонал не ходив у захисних костюмах.

Деякі читачі переконані, що статистику із хворими підтасовують, просять репортажі із лікарень, бо, мовляв, влада обманює. Прошу Департамент охорони здоров’я, голову ОДА врахувати ці зауваження та бути більш прозорими. Побільше давати статистики та не ігнорувати запитання журналістів. Хочу зауважити, що якщо щодо публічних осіб хоч якось можна знаходити пункти закону, щоб писати про їхні захворювання, то в інших випадках – лише добровільна згода. І в лікарні з такими хворими – допуск, крім медперсоналу, заборонений. Лише з дозволу санітарного лікаря України . Таке законодавство.

Сподіваємось на різке зменшення захворювань. Позавчора і вчора було по 18. Сьогодні 15 нових хворих. Але є чимало підозр, за якими чекають результатів.

Будьте здорові! З повагою я та «33-й».

Юлія Іванюк