Тому масових заходів проводитися не буде. Проте свято матиме певне тематичне спрямування. Оргкомітет Всесвітнього дня вишиванки, 2020 рік присвячується українській родині та родоводу.

«Закликаємо кожного присвятити карантинний період дослідженню власного роду. Формування дерева роду – не тільки захоплива справа, це – вкрай важлива складова повернення історичної пам’яті цілого народу. Розпитайте у старших родичів про своїх пра-пра, звідки вони родом, ким були і які насправді мали прізвища. Ви відкриєте для себе багато несподіваних фактів про примусові переселення, зросійщення, участь у визвольній боротьбі, репресіях, утратах родини під час голодоморів. Разом із тим, ви відшукаєте у своїх родоводах і видатних науковців, лікарів, митців, військових – родичів, які насправді були героями свого часу», – зазначає оргкомітет. До слова, народилося свято у 2006 році з ініціативи письменниці та журналістки Лесі Воронюк і дуже швидко стало всенародно улюбленим.

І сторінки фейсбуку та інстаграму зарясніли розмаїттям вишиванок! А поки карантин – ми пригадаємо, як широко і масштабно святкувала Вінниця.

Минулого року у вишиванки одяглися усі! Просто неба на одній із центральних площ міста студенти, громадські активісти та містяни створили живу червоно-чорну квітку – традиційний елемент подільських вишиванок.

Для цього учасники вишикувалися на окреслений контур. Кожному до рук дали червоні та чорні аркуші, які вони простягнули догори і таким чином відтворили подільську “квітку”. А на Європейській площі відбувалися майстер-класи, тематичні фотосесії і грандіозний концерт. «Центр підліткових клубів за місцем проживання» організував конкурс на кращу вишиванку.

19 травня 2018 року у Вінниці відбувся мистецький проект «Україна вишивана», організований Вінницьким обласним центром народної творчості. Сорок вишивальниць Вінниччини презентували свої роботи на виставку, яка стала святковим убранством майдану Героїв Небесної Сотні. Особливою привабливістю та додатковою фото зоною, для глядачів, був восьмиметровий обласний рушник-оберіг «Вишивана доля Вінниччини», вишитий 45-ти вишивальницями області у 2009 році до Дня Незалежності України Разом з багатством подільської вишивки, вінничанам і гостям міста була запропонована концертна програма «Одвічна пісня барв і кольорів».

Усього в мистецькому проекті «Україна вишивана» було задіяло понад 500 учасників.

А в 2016 році Всесвітній день вишиванки відзначали навіть у Вінницьких установах виконання покарань. Довічники одягнули вишиванки. У загальноосвітньому навчальному закладі при Вінницькій установі виконання покарань (№1), викладачем історії Тамарою Каптолою було проведено відкритий урок на тему «Традиції українського народу», в ході якого засуджені пізнавали історію вишиванки, що вишита сорочка, одна із вагомих складових української культури, історії та мистецтва.

Свята минають. Але вишиванки залишаються з нами на все життя. І не лише як стильний і дуже модний одяг, підхоплений всесвітньовідомими дизайнерами, а й як потужний оберіг.

Тетяна ВЕРБИЦЬКА