Тріша (Анна Грищенко) – модний зірковий фотограф, засновниця фотопродакшина TILLS production. Дівчина проживає у місці Києві, але зовсім недавно журналістам «33-го» стало відомо, що її дідусь – вінничанин. Анна ненавидить стереотипи, і постійно шокує світ екстравагантними фотосетами. На її роботах можна знайти оголеним будь-кого,від звичайної початкової моделі до найгучніших зірок шоу-бізнесу. Цього разу Анна вирішила роздягнути пенсіонерок, яким більше 60 років. Сенсаційний фотопроект облетів весь світ і подарував дівчині гучну та скандальну славу. Які пенсіонерки згодились так позувати, та чому фотографиня обрала саме їх ?- читайте далі –інтерв’ю з авторкою найскандальнішого фотопроекту року «Антиейджизм» Анною Грищенко.

Герої твого проекту це жінки категорії «60+». Хто ці жінки? Чому ти обрала таку вікову категорію ?
– Жінки на фотографіях – це група пенсіонерок 60-70років, які вирішили створити свій клуб за інтересами. Його назвали «Стильні бабочки». Кожна з учасниць цікава та особлива по – своєму. У них схожі вподобання, але абсолютно різні професії: режисер, таможний брокер, співробітник податкової служби, партійний лідер, директор ЖЕКа, інженер – електрофізик, бухгалтер, інженер – економіст, директор турагенства, психолог. Зараз вони пенсіонерки, але дуже активні. Беруть участь в модних показах, таких як Український тиждень моди, зняли свій кліп, ходять на різні заходи, в загальному вони знайшли один одного, а потім їм випадково зустрілася я. Два роки тому, я почала зіштовхуватися з ейджизмом – це дискримінація за віком, на прикладі моїх знайомих і рідних, яким більше 40-50 років. І тоді це вже викликало у мене бурний протест. Адже як так можна ставитися до людей? Мені ж теж колись буде 50 років! І багато буде недозволено, всього лиш через мій вік?. Ось тоді підсвідомо і почав формуватися проект.

Проект вийшов скандальний та резонансний. Як ти вмовила 60-річних «дівчаток» роздягнутися на камеру?
– Я захотіла показати літніх людей з тієї сторони, яка змогла б привернути бурні емоції, і показати що вони «ще на коні». Захотілося розрушити дурноваті стереотипи, і повністю підірвати стандарти нашого суспільства. Тож, «дівчатка» захотіли зробити собі фотосесію в халатах і пеньюарах, і так, щоб це була провокація. Вони прийшли до мене. І в той момент я зрозуміла, що ось вони, мої солоденькі моделі, яких я роздягну. Не довго думаючи, я заявила, що в їхньому задумі немає жодної провокації, і я буду фотографувати їх оголеними! Дуже важко було донести учасницям концепцію проекта, а саме те, що вони не просто сміливі «бабочки», які зуміли роздягнутися на камеру,а те, що вони в першу чергу жінки, які несуть посил свободи, краси і сексуальності.

Виходячи з цієї ідеї були підібрані сучасні образи з зачісками та аксесуарами – все те, що характерно для молодих та сучасних жінок. А головне, що кожна учасниця змогла в кадрі себе правильно подати і донести ідею. Завдяки цьому ми і отримали такий крутий результат.
Як зародилася ідея проекту, та яку ціль ти переслідувала, коли втілювала вигадане в життя?
– Я мріяла зробити щось велике і масштабне ,що зможе хоч трішки змінити світ навколо. І в мене це вийшло! Коли я почала забивати собі руку татуюваннями, а в мене, на хвилиночку,череп на пів руки. Від 70% своїх знайомих я чула одне і теж «А як ти будеш виглядати в старості з такими татуюваннями? Як твої внуки будуть на це все реагувати? Ти ж дівчинка!». І на всі подібні попрікання в мене була конкретна відповідь «я буду крутою бабусею». На справді, ця ідея крутилася дуже довго у мене в голові, але я чомусь не шукала нікого, тому що і так зрозуміло, що на таке не погодиться ні одна пенсіонерка, це ж проти правил. Наше суспільство абсолютно не готове до такого, і якби не стартував даний проект, то скоріше за все і не був би готовий.

Які протиріччя тебе надихнули і яка основна мета проекту?
– Наш проект про сексуальну дискримінацію. Про те, що в суспільстві прийнято захоплюватися та демонструвати лише юне та молоде оголене тіло, а після 40 років жінки стають «невидимі» для масової культури. Таким знеціненням жіночого життя підтримується уявлення про те, що у жіночого існування лише дві функції — прикрашати життя чоловіків цвітом своєї молодості , а далі відходити у затінок і присвятити себе турботі про дітей та внуків. Основна мета: продемонструвати помилковість уявлень про сексуальність у літньому віці. Привернути увагу до теми єйджизма в нашій країні та розвіяти суспільні стереотипи про втрату сексуальності жіночого тіла з віком.

Як довго тривала підготовка проекту та які відгуки отримала твоя робота?
– Не даремно мене називають «професійним роздягачем». Якщо, під час зйомки, хочу когось роздягнути,то я це роблю. І поки що жодної відмови в мене не було. Підготовка тривала не так довго, тому що в мене були напоготові картинки в голові. За ідеєю вони мали бути голі, але пікантні частини тіла ми зрештую їм прикрили. Щоб це було екстравагантно, скандально, але при цьому сексуально, а для когось взагалі ніжно. Мій стиліст Інга спочатку взагалі злякалася від деяких ефектних образів, пропонувала зробити без «голих попок», але я настояла на свої позиції і,як бачимо зараз,я не помилилася. Було дуже багато коментарів. Насправді я чекала саме цього, проект визвав «зашквар» емоцій та скандали. Люди розділились на дві групи, ті хто в дикому захваті та ті, хто вважає це бридотою та ідіотизмом. Було сказано багато образ слів в мою сторону, але позитивних та схвальних відгуків все ж таки більше. Я вважаю, що це колосальний успіх!

Софія Копач