Секретами успішної риболовлі коропів поділились наші читачі.

На водоймах України в розпалі сезон карпфішингу — ловля риби за допомогою спортивних снастей. Але тут спіймані трофеї не потрапляють на сковорідку, а назад у водойму. Вінничани Вадим Гальчак та Сергій Міщук професійно займаються ловлею коропів вже кілька років.

– Рибалити я почав ще з дитинства, й цим завдячую своїм дідусям. Один із них — Іван Гальчак — палкий шанувальник вашої газети. Головний принцип — гуманно ставитись до свого хобі, браконьєрство я різко засуджую та борюсь із ним! Із 2006 року став запускати щуку в ставок поблизу будинку, займався традиційною риболовлею, — каже Вадим Гальчак. — Із впійманої риби готував різні страви. Але в якийсь момент задумався, що залишу після себе для нащадків, чи побачать вони велику рибу у водоймах. Тоді набирав популярності карпфішинг, він прийшов до нас із Англії, де турбуються про навколишнє середовище. Спо­діваються, що завдяки цьому риби у наших водоймах стане більше. Якщо ти вже впіймав рибу — ти переміг, ти сильніший. Залиш її для інших, хай вона і їх порадує. Із такою позицією погодився і мій товариш Сергій Міщук. Ми відпускаємо 100 % улову. Якщо хочемо поїсти риби — йдемо до магазину чи на ринок. Але коропів не їмо принципово, бо то наші друзі.

– Для того, щоб займатись карпфішингом, слід подбати про професійне спорядження. Три складові для успішного процесу — точка лову, корм та насадка. Слід купити човен та ехолот — спе­ціальний пристрій, яким шукаєш перепади рельєфу на дні водойми. Короп не любить плоскої поверхні. Якщо ви новачок, придбайте дві вудки, але в ідеалі краще чотири, підставку для вудилищ, до якої кріпляться сигналізатори, що риба клює, — додають Сергій та Вадим. — А ще слід подбати про палатку, спальний мішок, ліхтар та розкладне ліжко, бо рибалка триває не одну добу. Спійману рибу не можна довго тримати на повітрі. Намагайтеся не травмувати її своїми сухими гарячими руками. Обов’язково потрібно змочити руки у воді, перш ніж ви будете торкатись риби. Відпускати після фотографування рибу слід обережно. Вдалою буде рибалка у дні зі спокійним геомагнітним фоном. Ось чому рибалки часто переглядають не тільки прогноз погоди, а й імо­вірність магнітних бур.

Щодо харчування карпів, то найкраще підходять зернові – кукурудза, пшениця, горох та конопля. Якщо хочемо ловити більші екземпляри, слід придбати бойли.

Наприклад, горох підійде не тільки для ляща та карася, але й коропи теж ловляться на нього! Існує два варіанти для приготування наживки: лущений та нелущений. Перед варінням нелущений горох потрібно замочити у воді, так він може набухати від декілька годин до цілої доби. Горох потрібно варити в тій же воді, в якій він замочувався, не перемішувати. Якщо розвалюється з легкістю, значить, горошина готова на гачок. Лущений горох готуємо таким чином: даємо настоятися у воді 4-6 годин. Потім додаємо 1-2 ложки цукру, дрібку солі. Можна пару зубчиків часнику, його запах добре приваблює рибу у будь-яку пору року. Варимо хвилин 20-25.

Рибалити наші хлопці їздять до різних областей, але впевнені: у кожній можна знайти ідеальні умови для карпфішингу.

Вікторія Снігур