Срібний ритон із скіфського городища на Вінниччині був проданий на Інтернет-аукціоні «Віоліті» за 82 400 грн. приватній особі…

У Немирові двоє чоловіків розкопали могили євреїв, роз­стрiляних нацистами, за що отримали по 5 років позбавлення волі… Мародери нахабно пограбували курган поблизу с. Кальник Іл­лі­не­цького району, хоч його було добре видно і з села, і з траси «Дашів-Іллінці»… Подібних прикладів — безліч!

– «Чорні копачі» весною активізуються, це проблема не тільки українська, але й загальноєвропейська, — від­значив Миха­йло Потупчик, завідувач сектором охорони культурної спадщини Він­ницької ОДА. — Законодавство забороняє пошукові роботи на пам’ятках археології та у місцях ведення бойових дій і поховань загиблих. Однак порушення відбуваються постійно, шкода наноситься величезна!

Михайло Потупчик

Ось недавно були зафіксовані грабунки курганів у Бершадському районі. Так само розрили старовинні поховання у Іллінецькому, Оратівському, Ямпільському, Тростянецькому та інших районах. Поліція зловмисників не знайшла. На жаль, нині «чорна археологія» — справа практично безкарна. На Вінниччині більше 1,5 тис. пам’яток археології, і всі вони мають сліди пограбувань.

– За чим полюють нелегальні копачі?

– За старовинною зброєю, ножами, за виробами з дорогих металів, прикрасами, нагородами, елементами обмундирування. Археологія, по суті, їх не цікавить. Безцінні для науковців знахідки — уламки керамічного посуду, вони просто викидають. І спричиняють непоправну шкоду науковим дослідженням.

– Копачі-дилетанти при пограбуванні давніх поселень і могильників беруть на свій розсуд тільки те, що має ціну у колекціонерів, — долучилась до розмови Катерина Висоцька, директор Вінницького обласного краєзнавчого музею. — Супровідні матеріали, які розповідають про побут, життя у стародавні часи, вони безжально руйнують. Сучасна техніка дозволяє просканувати землю на значну глибину і на дисплеї побачити, що саме в ній знаходиться. Звичайно, співробітники краєзнавчого музею виїжджають на розкопки, та, на жаль, зачасту це «постфактум».

– Як припинити грабіж історичних пам’яток на Вінниччині?

– У першу чергу, на цю проблему мають звернути увагу органи місцевого самоврядування ОТГ, які бачать, що робиться на їхній території, — вважає Михайло Потупчик. — Адже ями в деяких курганах сягають 8-метрової глибини, такі швидко не викопаєш. У Тульчині, як мені розповіли, є чоловік, для якого грабунок курганів став професією, він навіть купив собі міні-ескаватор для цього. Люди його знають. Він здійснює кримінальний злочин, за який передбачена відповідальність і покарання, наприклад, штраф до 264 тис. грн. Але поліція чомусь активно займається «чорними археологами» тільки тоді, коли вони знаходять зброю та нерозірвані снаряди часів Другої світової війни.