Її носять Монатік, Полякова, Кароль і ще десятки зірок української естради. Серед світових Мадонна, Демі Мур, подружжя Бекхемів, Анжеліна Джолі, Леонардо Дікапріо і всі кому не лінь. Бо в якій телепередачі не звернеш увагу на руку – в більшості бачиш саме цю червону нитку. Вже і відомі і ні вінничани пов’язують її на руку і навіть маленьким діткам. Найпоширеніше пояснення – від вроків.

Офіційно – це символ кабалістів. Як у християн хрестик.

Але коли запитуєш у тих, хто носить ці нитки: то ти кабаліст, тобто належиш до утаємниченої віри, яка вірить у магічні сили і заклинання? – здивовано округлюють очі.

Неважко знайти в інтернет-мережі агентства, які обіцяють вам саме ту магічну нитку із самого Єрусалима. Але далі плутанина. Одні кажуть, що це християнський оберіг, інші – освячений на могилі Рахіль – покровительки іудейських жінок.

Світові зірки носять її, вказуючи, що вони сповідують кабалізм – містичне вчення юдаїзму. І основу його складають елементи містики і магії. І саме червона нитка є одним із основних елементів цієї містичної сили. Це за цим вченням – оберіг від усіх бід.

Але мало хто знає, що саме у нас на Поділлі народився один із засновників цього напрямку в юдаїзмі — кабалізму, пов’язаного саме із носінням червоної нитки як оберегу від поганої енергетики. Його коротко називають Бешт. Він дід ще одного кабаліста Баруха з Тульчина та відомого цадика хасидів Нахмана, який проповідував у Брацлаві, але пішов помирати в Умань. І там зараз його могила, до якої їдуть всі хасиди світу зустрічати новий рік, бо цадик пообіцяв «витягнути за їхні пейси будь-якого грішника, якщо той побуває на його могилі».

Але не менше паломництво до могили одного із основоположників кабалізму. Він похоронений на старому цвинтарі у Меджибожі. Як і Барух із Тульчина.

А ви думали, їдучи до Хмельницька на базар чи в інших справах, чому це раптом такий дорогий готель і ресторан побудовані наче на відшибі, на трасі – де тут можуть бути клієнти?

А виявляється, можуть, та ще й які. І якщо туристів з України цікавить Меджибізька середньовічна фортеця, то тих, хто сповідує кабалізм, – магія і енергетика від цих могил на старому єврейському кладовищі.

Кажуть, що і Мадонна своїм літаком таємно побувала на старому єврейському кладовищі у старовинному містечку на Поділлі Меджибожі, ексчоловік Демі Мур — Ештон Катчер, інші зірки та власники бізнес-імперій. Проживаючи останнім часом в США, наш земляк і екстрасенс Анатолій Кашпіровський, відомий масовими гіпнотичними експериментами, почав позиціонувати себе світу як уродженця цього містечка і заявив, що він потомок саме цього дерева знаменитих євреїв і, може, тому від них має такий містичний дар. Нещодавно, приїжджаючи на могилу доньки, яку він привіз із США і похоронив у Вінниці, Кашпіровський також із друзями іздив на ці могили «за енергетикою»… Хоча зупинявся в готелі у Вінниці.

Баал–Шем-Това (1698-1760) — таке повне ім’я цього рабина і знахаря. І він розробив саме цей ритуал: червону нитку слід пов’язувати на зап’ясті лівої руки. Тому що добро в тіло кабаліста заходить праворуч, а зло ліворуч, і червона нитка стоїть на шляху зла, не даючи йому проникнути в людину. Вона має бути шерстяною, і кабаліст має купити її сам, а не отримати в подрунок. Пов’язати її має кохана людина чи дуже близька, та, що не побажає вам зла. Пов’язуючи її, потрібно зробити 7 вузлів, кожен із яких символізує якісь потрібні зміни у вашому житті. Під час зав’язування вузлів моліться. І коли нитка рветься чи губиться – то вважається, що вона забрала у вас багато зла, яке мало впасти на вас. Але є одна важлива деталь. За висновками вчення кабалістів, ви маєте або вірити і стати послідовником цієї віри, або вона нічого не допоможе.

Кабалізм — це не тільки червона нитка, але й ритуальні танці, магічні ритуали, в яких посвячують тільки вибраних і людей лише за 40 років, гадання на картах, каві, жонглювання цифрами і навіть дихальні вправи.

Кабалізм — це особливе сприйняння дійсності із опануванням 5 відчуттів та розвиток у собі 6-го органу відчуття. Кабалісти вважають, що людина приходить у світ до 8 разів і поселяється в інших людях, і весь час йде її вдосконалення. Найвищий рівень – 8-й – коли духовність переважає над рештою — грошима, нерухомістю, їжею і т.п. Інакше 3 і 4 ядерна чи біологічна війна на Землі неминуча. Але коли навіть у разі такої світової катастрофи залишиться кілька мільйонів на землі — вони виконають велику місію досягнення гармонії. І амулет – червона нитка — ніщо без віри і духовного вдосконалення. І нитка допомагає всього лиш подолати людині непевність і страх перед світом. Ні в нитках, ні в каменях, інших амулетах немає святості. Святість є в самій людині.

Цікаво, що ці всі ритуали дуже нагадують споконвічне знахарство на Поділлі. І стародавні слов’яни також пов’язували червоні нитки від вроків та навіть кущі біля хати, двору, щоб погана сила не увійшла в обійстя. Це продовжують робити і тепер — викачувати яйцями, замовляти на місяці, знімати вроки, і т.п.

Тому ще не факт – хто в кого ці обряди перейняв.

Християни всіх конфесій скептично ставляться до цих ниток і називають носіння їх віддаленням від Бога. Бо лише він один, а не якась нитка має бути в серці людини.

– Знаєте, коли я бачу, як у церкву приходять віряни чи до сповіді із такою ниткою – не можу зрозуміти, кому ці люди моляться і чого хочуть?

А ще дивує, як немовляті після народження вішають таку нитку. Приходиш хрестити — батьки виправдовуються, мовляв, це від вроків… Так в Інтернеті прочитали. Я тоді жартую – ні, там вже нові рекомендації з’явились: зараз найбільше від вроків ланцюг допомагає.

Найбільше рятує людину Бог у її серці. І найвищим його проявом є любов – тобто те, які добрі справи людина чинить щоденно… З хрещенням людина отримує Божу благодать та Ангела-охоронця. Молитви і добрі справи – ось ваші обереги, — так коментує цей ритуал із червоною ниткою вінницький священник ПЦУ В’ячеслав Буданевич.

Є й більш категоричні судження. Деякі священники вважають нитку притягненням до себе злих та містичних сил. Бо християнину з народження даний єдиний оберіг – його натільний хрест.

Але попри це, як бачите, мода на червоні нитки поширюється. Тому вирішуйте – ви кабаліст і віруючий саме цього вчення чи нитка – це всього лиш нитка…І для чого тоді її носити?