Одна з найвідоміших інкунабул-велетнів (рідкісних першодруків), котра нині зберігається у вінницькій «Тімірязєвці», була видана у 1493 році в Нюрнберзі і має назву «Всесвітня хроніка».

Її автор Г. Шедель веде розповідь про все — від створення світу та про перших діячів церкви Ватикану. Цікаво, що одна сторінка цього видання — на чверть спалена. І не випадково, бо розповідь у цьому місці йшла про жінку — Папессу Іоанну, яка приховувала стать, видаючи себе за Папу Римського Іоанна VIII і очолювала папський престол. Таємниця розгадалася після смерті Папесси, й видавці інкунабули встигли спалити сороміцьке фото та інформацію про таку людину…

Важить вінницька інкунабула аж 10 кілограмів, має товсті сторінки з ганчір’яного паперу, і доторкнутися до такої цінності можна тільки у рукавичках.

Інкунабула містить єдиний кольоровий з позолотою ініціал, який зберіг свої фарби в оригіналі. А от товстелезну палітурку працівники бібліотеки підклеювали на початку 20 століття, залишивши свої «автографи».

Інкунабули видавалися у Європі від початку книгодрукування і до 1 січня 1501 року. Видання цього періоду є вкрай рідкісними, оскільки їхній наклад був у межах 100-300 примірників. На перших друкованих книгах не позначалось ні року, ні місця друку. Вони поділяються на два типи: ксилографічні та типографські. Типографським способом друку була виконана Біблія Гутенберга. Деякі автори вважають інкунабулами видання, виконані винятково типографським способом. Більшість видань були латиною, але друкувались книги й іншими мовами. Основними покупцями інкунабул були вчені та знать.

Соломія КАЛЮЖКО