А поки триває карантин, Максим Біньковський разом з сином Максимом чаклують біля горщиків, випалюють. Створили свій спеціальний верстат, експериментують з глиною, придумують малюнки (вони тут особливі, різьблені).

І як тільки завершаться обмеження, гончарна студія «БарВінОК» запрацює на повну силу. Бо охочих сісти за гончарний круг у Бару виявилося чимало.

Воно й не дивно, адже трохи більше сотні років тому барська кераміка славилася на всю Україну. Якість барської глини не дозволяла виготовляти вогнетривкий посуд, тому майстри створювали здебільшого столові та декоративні вироби: миски, дзбанки, макітри, горщики та іграшки. Найбільшого розквіту барська кераміка набула в першій третині XX ст. У цей час тут працювали відомі на Поділлі гончарі. Та з різних причин гончарство тут занепало.

– Тільки нещодавно за підтримки голови Борської ОТГ та керівника відділу освіти наша ідея створити навчально-показову творчу майстерню-студію народних промислів втілилася в життя, — розповідає Максим Бінь­ковський. — Відроджувати барську кераміку можуть усі охочі: і школярі, і дорослі. Найперший етап у роботі – це дослідження історичних джерел та зразків кераміки, що є в експозиції краєзнавчого музею у місті Бар; а також вивчення матеріалів, з яких виготовлялась кераміка. А потім найцікавіше — майстер-класи, до яких запрошуються видатні майстри Вінничини та інших регіонів України. Але поки що ми тільки проводимо підготовку, готуємо інструменти. Від одного з давніх барських гончарів нам у спадок дістався гончарний круг.

Родина Біньковських дуже відома у Бару. Учителі школи села Гармак (Максим викладає англійську мову, правознавство, музику, Тетяна — шкільний психолог) вже давно вийшли за межі своєї професії і поринули у захоплення. Це з їхньої ініціативи народився у Бару клуб історичної реконструкції «Сварог». Разом з кумом паном Карпом вони виготовляють старовинні музичні інструменти, майстерно на них грають. А діти Настя та Максим-молодший залюбки їм допомагають. Настя вже закінчує музичну школу по класу скрипки і думає про вступ до музичного училища, Максим грає на духових та ударних інструментах. У творчої і талановитої сім’ї всі мрії обов’язково збуваються.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА