Відповідаю на ваші запитання: чи знаю особисто таких хворих, у скількох я та колеги з «33-го» брали інтерв’ю. А перед цим тема дня: ліві спецкостюми постачають в лікарні Вінниччини. Вже десятки медиків заразились через них коронавірусом! На цьому тижні – в декількох лікарнях. Сьогодні у Вінницькій області, за даними прес-секретаря голови ОДА Марини Борисенко, зафіксовано 1250 підозр. З них коронавірус виявлено у 853 осіб. Одужало 460 (з них – 30 дітей, 152 – медпрацівники). На даний час хворіють 378 осіб. На амбулаторному лікуванні – 283 особи. На жаль, маємо 15 летальних випадків.

В редакцію і мені особисто приходить багато звернень розповісти: чи спілкувались ми з хворими на коронавірус , чи знаю я та колеги таких людей. Отож, моя перша сповідь за 60 днів висвітлення теми коронавірусу. Як сьогодні, пам’ятаю 23 березня! Дізнались детально про спалах коронавіру в 2-му пологовому. Вже пізніше стане відомо, що, ймовірно, хворі були з 20 грудня. Тільки тестів не було, щоб їх визначати. Офіційно – мовчання! Всі налякані і шоковані! І суцільна «хованщина». Ми вирішуємо оперативно і щоденно говорити правду! Я беру на себе цю ношу. Не просто про статистику, а про реальні факти в межах закону. Який ґвалт здійнявся – бачили! Що лише не писали… А перед тобою список лікарів, вже хворих, половину яких ти знаєш. І список породіль та дітей… і розумієш чим це може закінчитися! Але називати конкретні прізвища – не маєш права. Лише з дозволу самого пацієнта. Щоб переконати, що це правда і про це треба писати заради безпеки інших і сприйняття цивілізованого реалій пандемії! Бо вона вже буде! Але яке сприйняття, коли навіть, здавалося б, адекватні люди просять не писати «про це», бо, мовляв, хворим спалять хати….хоча ці хворі можуть заразити сотні інших….Далі спалах в онко. Знову десятки знайомих прізвищ. І ти, знаючи їхні родинні та приятельські стосунки, розумієш – де могло статись це враження…. але знову винні журналісти! Знову звинувачення, якісь недолугі виправдання і маніпулювання керівництва. Далі взагалі шок – до сотні онкохворих виписали без тестування, бо відсутні! І розіслали по області! Вже розслідування разом з ГО… Висновок – треба просто говорити правду! Відкрито і публічно! Тоді не буде невігластва. Тепер щодо лікування: наприклад завідувач відділенням, який лікував мого батька, лікувався від коронавірусу більше трьох тижнів. Це при легкій формі. Вражений ним професор – місяць. Мама мого студента – місяць. Є випадки – 55 днів. Калинівка – окрема тема! 40 медиків однієї лікарні виявились хворими одночасно! Із рідними і пацієнтами – 74. Повідомляєш першим про це – знову ґвалт, бо мовляв це брехня! Яка – переконались невдовзі на офіційних фактах.
Мій колега – Валерій пройшов реанімацію. Вже виздоровів. В іншого – померла мама, батько в реанімації. Директор цементного заводу який купив собі ШВЛ, але помер від коронавірусу, дружина якого досі в лікарні, сусід моєї подруги і читачки « 33-го». Нардеп Мейдич, мій опонент, але я дійсно сиділа недалеко від нього ще в облраді. Скількох хворих знаю особисто і з кількома спілкувалась? Загалом особисто знаю більше 30 хворих. А по роботі я і колеги спілкувались з кожним десятим хворим на Вінниччині. Митрозслідували всі резонансні спалахи. До речі, вже вражено і пенсійний фонд, захворів один із його керівників та 2 працівники міськради. В Жмеринському районі – вже 40 хворих. Там розростається спалах контактів в раді, адміністрації, санстанції.
Перше моє інтерв’ю було із сином тоді важкохворого депутата Якимця. Я його 10 років знаю. Потім спілкувалась їз хворою хірургом п. Інною. В неї було ускладнення, тому кожне слово інтерв‘ю супроводжувалось нестерпним кашлем. А вона хворіла вже на той час третій тиждень. В неї була хвора донька – студентка і чоловік. В чоловіка – легка форма, проходила як застуда. В доньки, з особливих симптомів, пропав смак. Вона дорікала собі за те, що через роботу інфікувала своїх рідних. А її ще поспішили звинуватити в тому, що це вона заразила колег. Бо хтось там сказав, а представники влади підхопили, що хірург їздила в Чернівці за товаром в бутік. Уявляєте стан цієї жінки? Це приклад непрофесійного розслідування і оприлюднення епідемісторіі. Розповідала, що почалась хвороба із сильної нудоти, симптоми як під час отруєння. Був страшний головний біль, перепади тиску, температура, кашель. І невдовзі – запалення легенів. Наголошувала, що це довго лікується. І на тому, що все залежить від доз. Хто скільки «хапнув». Періодично спілкуюсь я і колеги із медиками, які лікують хворих в інфекційній, профільних закладах та амбулаторно. Сімейні амбулаторії зараз беруть на себе основний удар – спеціальні бригади виїжджають до хворого, медсестри беруть забір матеріалу та подають на ПЛР в санстанцію.
Сімейні лікарі, в яких брала інтерв’ю, кажуть, що лікують амбулаторно антивірусними препаратами, а коли ускладнення – запалення легенів, то добавляють антибіотики. Курс не ускладнено лікування, за їхніми твердженнями, коштує 3-5 тисяч. А ось на стаціонарі – набагато дорожче. Може і до 100 тисяч. 52000 коштують лише захисні засоби.
Головні лікарі б‘ють на сполох: в лікарні постачають неякісні спецкостюми. Хоча постачальники мають сертифікати. В первинці на Вишеньці вже 5 вражень. 4-ри у спецбригаді лікарів та медсестер, які в тих захисних костюмах виїжджали до хворих. Вчора захворіла 23 -річна медсестра, яка 60 днів брала проби у підозрілих. По 50-60 аналізів за день! Через неї пройшов кожен третій виявлений у Вінниці хворий. Це сучасна солдат Джейн медицини. Хто хоче допомогти – звертайтесь, дам координати їі та інших хворих медиків (з їхньоі згоди). Ну і «особлива» тема – священників , монахів, віруючих. Ви ж бачили, скільки «анафем» я і моі колеги отримали. В суботу – офіційна заява прес – служби Московського патріархату і звинувачення в тому, що я і «33-й» розпускаємо фейки. Ще й картинка яка нас перекреслює жирним хрестом… мовляв брешемо, немає хворих… А через три дні у Вінниці – похорони 49 річного священника, який помер від коронавірусу. І навіть на них не пускають дружину і дітей! Хворіють. І не вони одні. Сьогодні в реанімації батюшка і матушка з храмів Вінниці. А хворих і з підозрами священиків і їхніх родичів, співробітників храмів більше десятка в області. Але це, виявляється, не застереження, щоб і іх врятувати, а розпалювання міжконфесійної ворожнечі! Гонєнія! Зрозуміло, що ніхто не вибачився.
Ось лише короткі тези – якою ціною дається нам донесена до вас правда, щоб застерегти та проінформувати.
Сьогодні в США – загальнонаціональний траур! За 100000 померлих від коронавірусу. Хворих там уже більше 1147000. Уявляєте – навіть не 13000 загиблих за 6 років в нашій клятій війні. А 100000 за 2 місяці у війні із коронавірусом! І не в країні третього світу – наддержаві! І там такий же карантин! Але втрачених якихось пару тижнів! Сьогодні в світі лише за добу захворіло 107715. В США -24197. Бразилія вже перегнала Росію. 20000 нових хворих за добу! Вже з Європи світовий епіцентр спалаху перемістився в Південну Америку.
Україні, поки що, пощастило не повторити долю Іспанії ( стільки ж населення). А так ми 32 із 20508 захворілих. Не за день,а за весь час пандеміі. А іспанський чи американський, російський варіант був би реальним. І може бути – якщо ігнорувати правила безпеки. А для кого це «лапша» – не затримую! Тільки знайте – ось цей пофігізм дуже змахує на ще одну диверсію в час війни. Яку – не важко здогадатись. Велика шана лікарям! Всім одужанння! А нам варто згадати істину – береженного і Бог береже!
Детальніше і більше – в «33-му».