Владислав Скальський свою доповідь  розпочав із головного виклику, з котрим впритул зіткнулася Вінниччина — з коронавірусною інфекцією. З самого початку боротьби на Вінниччині була створена стратегія  протидії поширення інфекції. В першу чергу вона мала на меті широке тестування. Власне, тому на самому початку ми вже мали велику кількість виявлених інфікованих. Щодня потрібно було приймати важкі і водночас непопулярні рішення про ті чи інші обмеження чи карантинні заходи.  І це дало свої результати. Бо Вінниччина одна з тих областей, де найменша кількість летальних випадків.  Всі вони через пізнє звернення до лікарів або через серйозні супутні патології. По-друге, ми вчасно виявляємо захворювання. Зараз працюємо з медперсоналом  та з працівниками критичної інфраструктури. Все для того, щоб за умов коронавірусної інфекції, котра буде супроводжувати нас протягом всього року, забезпечити функціональність області. На Вінниччині був відпрацьований регіональних план, створено госпітальну базу, котра  у своєму загальному обсязі має 17 закладів охорони здоров’я. Перша хвиля бази налічує 9 лікарень. У чотирьох нині намагаємося сконцентрувати усіх коронавірусних хворих. Станом на 26 травня маємо 910 випадків інфікування. Серед них — 81 дитина. За увесь час було проведено майже 18 тисяч ПЛР-тестів і зафіксовано 1316 підозр. За останню добу було проведено 494 ПЛР-тести. Відтепер ми маємо можливість відпрацьовувати до 500 тестів. Це забезпечить виконання третього критерію Кабміну щодо пом’якшення карантину. Другий критерій — щодо завантаження ліжок госпітальної бази.  Ми маємо 26,5% завантаженості тих ліжок, котрі призначені для  пацієнтів з коронавірусом.  101 людина госпіталізована. З них 98 дорослих. 10 пацієнтів — у важкому стані.  На апараті ШВЛ — жодного. Маємо 308 людей, котрі лікують амбулаторно під наглядом сімейних лікарів.

Що стосується надбавок для лікарів? У березні ми виплатили все. Зараз працюємо над укладанням договорів по COVID-19  з НСЗУ. Від Вінниччини була подана 61 заявка і вже маємо 46 укладених договорів. По деяких вже навіть пішло перше фінансування.  Жодних занепокоєнь більше не повинно бути. Хочеться подякувати усім! Але коронавірус вплине на наше життя. Ми маємо зберігати соціальну дистанцію, користуватися засобами індивідуального захисту, та дотримуватися інших карантинних заходів, адже очікуємо і другу  хвилю…

Що стосується звільнених  керівників 14 медзакладів  області, то давно були прийняті рішення, завершився термін контракту і тепер мають відбутися конкурси. Ми маємо працювати в новому контексті. На первинній-вторинній ланці відбулася оптимізація медзакладів. Деякі  головні лікарі не виконували функції менеджерів,  і це нормальний процес — відкритий конкурс. Він буде максимально прозорим, бо всі розуміють можливість появи у цьому процесі корупційних  моментів. Я особисто привітав тих, хто був звільнений, вони справді зробили багато для розвитку медичної галузі.

А як буди з неякісними засобами індивідуального захисту, через що інфікувалося чимало медиків?  У цієї медалі — дві сторони, – запевнив Владислав Скальський –  На самому початку відразу кинулися  допомагати волонтери. Бо медикам потрібно було хоча б щось . І тут не можна критикувати, особливо, коли ці засоби надавалися благодійниками чи шилися на пристосованих підприємствах. Зовсім по іншому можна трактувати, коли закупівлі відбувалися за кошти лікарень і за відсутності тих чи інших сертифікатів, котрі б підтверджували якість. Цими питаннями ми будемо займатися зі спеціально навченими структурами, визначати рівень порушень, якщо вони були. А сьогодні ми маємо досить непогане забезпечення засобами  індивідуального захисту. Навчилися на власних помилках.