За виручені кошти навчає дітей-студентів. Чоловік зізнається, що взимку отримував за літр молока по 6 гривень, нині ж ціна рекордно впала до 4, 50…

– Мінералка у магазині дорожча, а її просто викачують зі свердловини. Худобу ж треба годувати, кор­ми не дешеві, — каже пан Віталій. — Закупівельники всі змовились і дають ту саму ціну. Кажуть, що молоко, видоїне ру­ками, „не сортове“, тому платять дуже мало. В тих селах, де тримають багато корів, люди не мають куди дівати молоко, то здають і за ті ко­пійки.

За даними Асоціації виробників молока, селянам платять за літр молока 4,5−6,5 грн, залежно від регіону. Натомість великі підпри­ємства, які здають молоко першого ґатунку та екстракласу, отримують 10−11 грн за літр.

– Кінець травня є періодом завершення сезонного низхідного тренду цін та їх стабілізації, що матиме вигляд бокового руху на графіку. Найближчим часом суттєвого падіння цін не очікується. Терміни початку сезонного росту цін у значній мірі будуть залежати від послаблення карантинних обмежень та відновлення попиту. За сприятливого сценарію початок зростання можливий навіть раніше, оскільки дефіцит сировини нікуди не подівся, а його наслідки тимчасово не відчутні в умовах карантинних обмежень, – кажуть фахівці.

Віталіна Володимирова