Але нам це може обернутися реальним голодомором. Так стверджує Оксана Борисівна Мадонова-Пушкар, директор Вінницької філії ДП «Центр сертифікації та експертизи насіння і садивного матеріалу». Зі своїми тривогами вона звернулась до редакції.

– Пані Оксано, зараз у різних медіа стільки популістських заяв та фейків, що багато людей на це вже не реагують…

– Я дивлюся всі ці політичні ток-шоу і розумію, про що ви кажете. Однак кожне своє слово готова підтвердити документально. Радник Президента Зеленського із земельних питань поклав око на найкращі вінницькі чорноземи. І готує рейдерську схему, як через підставних осіб передати їх своєму дядькові. Прізвища цих людей відомі не лише мені.

– Тобто, нова влада використовує такі ж корупційні схеми, як і всі попередники?

– На жаль, саме так. І боюсь, що так нахабно під час карантину вони протягнули закон про ринок землі саме для того, щоб більшу частину її розікрасти. У нас же тільки формально надра та земля належать народу, а насправді на цьому збагачуються лише наближені до корита. Запитайте в людей, кому підпільно належать кар’єри, хто реально користується землею навколо сіл та міст. Прослідкуйте, як вона перейшла в приватні руки. І, відповідно, хто на цьому озолотився…

Зараз у Києві готується чергова афера стосовно трьох сортодослідних станцій нашого ДП: Іллінецької, Могилів-Подільської та Немирівської. Йдеться про майже 400 гектарів ріллі та більше ста гектарів саду.

– У законі взагалі спочатку спробували дозволити в одні руки по 210 тисяч гектарів. То що таке цих неповних 500?

– А чому хтось має вкрасти у людей хоча б один гектар чи навіть сотку? І мова йде не лише про нас. Україна — аграрна країна, і таких державних під­при­ємств, які займаються аграрною наукою, у нас тисячі. Якщо схема спрацює, то порахуйте, скільки це землі і відповідно грошей.

Але є ще один аспект. У такий спосіб знищується вітчизняна наука по виведенню нових сортів насіння і садивного матеріалу. Це в той час, коли спостерігаються такі різкі кліматичні зміни, з’явилось стільки шкідників. По­трібні адаптовані для цих умов рослини. А хто слідкуватиме за генно-модифікованим насінням?

– Давайте конкретніше про саму схему.

– Вона така сама, як і при інших президентах. Спочатку «нові обличчя» призначили на посаду в.о. генерального директора ДП «Центр сертифікації та експертизи насіння і садивного матеріалу» Василя Олександровича Сахненка. Призначення відбулося без конкурсу, ігноруючи постанову Кабміну. Ця особа фахової освіти не має та не розуміє статутної діяльності ДП «Центр». Здається, цього нікому й не треба, бо в мережі є вже кілька повідомлень про його фахові скрутки та рейдерство.

Відразу він підписав договори прихованої оренди державних земель, виділених під наукову та дослідницьку діяльність, і змінив під себе статут. Наступним кроком стало переведення землі з одного статусу в інший, тобто, з науково-дослідницької на госпрозрахункову, щоб вивести її з державної власності та в подальшому привласнити. Для цього терміново переробили державні акти ДП «Центр» на землю. Нас почали цинічно банкрутувати.

– Яким чином?

– Нашу продукцію продають нижче собівартості. Це призвело до несплати податків більш як на 7000000 грн. Почались затримки зарплати та невиплати при звільненні. Сума вже сягає 3 мільйонів. І цілий букет інших порушень та зловживань з боку директора: ігнорування процедури закупівель, статутних вимог, завідомо збиткові форвардні договори. Нам нав’язали договори сумісного обробітку землі за завищеними для нас цінами і договори майбутньої реалізації товару за заниженими цінами. Почали вимагати хабарі.

А коли колектив став справедливо обурюватись, пригрозили фізичною розправою. Мені особисто вже не раз натякали, що можу розпрощатися з життям, якщо не замовкну.

– Очевидно, ця діяльність вже заподіяла збитки державі?

– Реально можу показати на прикладі нашої філії підприємства корупційні схеми зловживань київського керівництва, які призвели до більш 70 мільйонів задокументованої крадіжки державних коштів. А такої, що потребує доказу слідчими – це понад двісті мільйонів збитків. Зважте, штучних, щоб угробити наші дослідні станції і незаконно привласнити землю.

– І що ж слідчі, взагалі правоохоронні органи, як реагують?

– А яка може бути реакція, коли до схеми причетні вищі державні посадовці? У мене є всі підстави говорити про створення корупційної схеми та отримання неправомірної вигоди конкретними посадовцями за призначення на посаду гендиректора ДП «ЦСЄНСМ». Президентська розгубленість щодо проєкту LIFT, на мою думку, – це просто гра. Він не може не знати, що на посади таки дійсно призначають за гроші. Бо на них можна робити незаконно дуже великі гроші.

Зверталась у різні ін­станції, але ці «нові обличчя» — наче якась масонська ложа. Таке враження, що майбутнє України там нікого не цікавить. Тільки бабки, оборудки, схеми. Люди мають це знати і розуміти, що за рік з усією українською землею зроблять подібне. І заберуть за копійки, а ми остаточно отримаємо статус наймитів і жебраків. Бо ця публіка нас за людей не вважає, ми для них дешева робоча сила.

– Хоча б якісь дії вчиняються з боку правоохоронних органів?

– Знаєте, тут йдеться про щонайменше 13 статей Кримінального кодексу, порушених посадовцями. Мною написано заяви Генпрокурору, в ДБР, міністру внутрішніх справ, НАБУ, однак діяльність керівників по захопленню державних особливо цінних земель не припинена. Прибуток від нашої господарської діяльності виводиться з підприємства. Написала конкретно кожному нардепу звернення про цю схему. Але навіть вінницькі поки що не відреагували. Хоча я готова надати всі докази.

Однак, можливо, хтось з них зробив якийсь запит, і це допомогло головному слідчому управлінню Нацполіції звернути увагу на мою заяву. Отримала звідти листа:

«Повідомляємо, що ГСУНП України керівництву слідчого управління ГУНП у Вінницькій області доручено Вашу заяву зареєструвати в єдиному обліку заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, а також при наявності підстав, внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування». І обласна прокуратура повідомила, що за моїм зверненням до Єдиного реєстру внесено відомості про кримінальне правопорушення і що здійснення розслідування доручено обласній поліції.

– Думаєте, що буде реальне розслідування?

– Подивимось, хто як дбає про державні інтереси та хто як захищає наші територіальні громади від високопоставлених шахраїв, котрі розкрадають сотні і тисячі гектарів народної землі. І вихолощують наші місцеві бюджети. А найстрашніше, що з аграрною наукою може бути, як з коронавірусом. Прийде біда, а у нас ні насіння немає районованого, ні садивного матеріалу, адаптованого до сучасних умов. Зате у якогось зайди-рейдера, що купив державну посаду, з’явиться яхта чи вілла десь на іспанському узбережжі. Розкривайте очі, українці. Бо землю, народну чи державну, розкрадуть, як при першій прихватизації заводи та фабрики, всілякі аферисти, і в бюджет нічого не попаде знову. Вони потім перепродуватимуть ці сотні і тисячі гектарів вдесятеро дорожче вже на свою кишеню, а ми так і залишимось з мільярдами дефіциту в Пенсійному фонді і з протягнутою рукою перед МВФ…