І де тому українцю із найвіддаленішого села чи міста знати, що якраз там, в США, і знаходиться його ключ від щастя! І як вирішиться там – він може жити або в других ОАЄ, або злидні заїдатимуть і далі. Як це?

Не відкрию секрет, коли скажу, що коріння всіх війн – у енергоресурсах. Нафті і газі – по-простому. І якраз наша – саме в цьому. І коріння її в тому, що в українському Криму, ще в 90-х, знайшли одне із найбільших у світі родовищ нафти та газу. А потім ще відкрили Юзівське – сланцевого (не кажіть мені зараз про небезпеку його, в США – це безпечний і перспективний промисел), біля Слов’янська на Донбасі.

І перше просто вразило нафтогазовидобувні компанії світу – бо там, тільки вдумайтесь, покладів на 280 років енергетичної незалежності України і всієї Європи!

А Юзівське – може забезпечити Україну на 80 років газом!

Приємний шок? Та такий же неприємний для Росії. Про те, чому ми одразу не використали цей шанс – окрема тема. Бо цю інформацію засекретили. Кажуть, що Кучма дуже хотів зробити його приватною власністю свого зятя Франчука. А випливла вона назовні також через його скандал із вже ексзятем. Коли донька Олена покинула його і вийшла заміж вдруге за Пінчука. З того часу і почались торги – зрозуміло, що не за інтереси України, між тими, хто його хапне.

І ось саме в одну із компаній «Бурісма», якій дістались ці розробки, не сперечатимусь, може, й шляхом корупційних схем, і був влаштований працювати син Байдена Хантер. Уявіть собі – син другої в США людини – держсекретаря. І нині — претендент на президента.

Уявляєте масштаби інтересу? Я вже мовчу, що невдячні ті, хто забув, як той же Байден був палким другом України і рятував її у 2014-му. Та якби не він – тут була б масова м’ясорубка…

Подивіться його біографію!

Він мало не честь і совість моральної Америки. Загинула його дружина в автокатастрофі. Ще маленькі сини отримали травми. Він був потенційним президентом і, кажуть, виграв би вибори, ще коли Хілларі змагалась. Але він тоді сидів біля смертельного ложа свого сина. Бо Джо помирав від онко. І це він у книзі, присвяченій покійному сину, написав відкрито і чесно про наших корупціонерів, а зараз до цієї фрази і чіпляються.

І те, що вимагають порушити справу саме прокремлівські депутати і колишній гебіст, — ще одне підтвердження того, чому такий небезпечний для Путіна Байден.

Бо він, як ніхто, знає, чому так стрімко анексували Крим і розгорнули війну на Донбасі. Так, ви не помиляєтесь, у першу чергу — через ці родовища.

І саме тому Байден, думаю, і його команда, лобіював разом із європейськими лідерами (в інтересах України) тему другої вітки в Європу (і основну) через українську газотранспортну трубу, яка пролягає і через Вінниччину. Саме через нашу область мав іти транзит українського та каспійського газу. А там Азербайджан із Казахстаном поєднати, Азію. Бо ж ви бачите, як їм блокує доступ до Європи Росія і скуповує їхній газ на 20-30 років. Щоб потім вже за вищими цінами прокачувати через нашу та інші заплановані в обхід України газотранспортні труби.

Зрозуміло, що про це мало хто вголос тоді говорив, щоб не злякати Росію… Але вона знала про це – і тому наважилась на порушення всяких міжнародних норм. Бо тоді – все! Прощай, основне джерело імперської міцності і надприбутків Росії. І за рік-два – це вже не могутня держава, а звичайна азійська країна (144,5 млн населення), яка тремтить перед Китаєм (1млрд 393 млн) через забрану колись половину території.

При теперішньому розкладі – Україні із війною і нерайдужними перспективами, з часом непотрібною газотранспортною трубою, без доступу до Кримського і Юзівського родовищ — скніти в бідності і безпросвітності. А якщо ще землю скуплять…

Але при включених потужних санкціях, іншому тиску США і вже президента Байдена, який знає всі нюанси українського дива, Крим може повернутись в Україну. Через кілька років, як і Донбас, без сепаратистських умов. Та якби не ця війна і плани того Байдена та Європи збулись – кожен із нас реально жив би в закінченні епохи бідності.

А далі що – подивіться карту: Україна уже не країна третього світу, а потужний газовидобувний та газотранспортний гравець. І танцюй, Росіє, біля своїх родовищ палаючих і мало кому потрібних ритуальні танці Сонцю?

Про це навіть ще живий Каддафі заявляв під час приїзду в Україну.

Ви навіть не уявляєте, як ці плани швидко можуть збутись, коли Байден стане президентом США.

Тому він кошмар для Путіна. І саме він заявляє, що він єдиний знає, хто такий Путін і де його місце… Тому те, що він може повернути Україні, в долю не падає з тією «мишиною вознею» тут – так, «дірка від бублика».

Тому, прихильники Байдена, тримайте кулаки. А нашій владі, вже лише ці аргументи врахувавши, треба мінімум що зробити – не влазити у вибори США.

Ми маємо мінімум що зробити – хоча б залишатись товаришем США на двопартійній основі. Щоб і республіканці, і демократи підтримували нас. Бо зараз у сенаті має розглядатись безцінний для України закон про позаблоковий статус України як друга США! Цей закон нам кров з носа потрібний, щоб протистояти агресії Росії. Принаймні до вступу в НАТО!

Але це вже тема іншої публікації.

Заслужений журналіст України