На початку російської збройної агресії проти України, ще у березні 2014-го до кримського псевдореферендуму, екіпаж літака Ан-30Б (борт № 80) на чолі з командиром літака підполковником Костянтином Могилком возив журналістів по військових аеродромах Херсона та Миколаєва. З весни 2014 року Костянтин Могилко брав участь в антитерористичній операції на сході України. Його літак двічі ставав мішенню терористів, але кожного разу вдало повертався на базу.

6 червня 2014-го біля Слов’янську російські бойовики пострілом із ПЗРК збили український військовий літак повітрянного спостереження Ан-30Б Військово-повітряних сил України. На борту літака знаходилося 8 членів екіпажу. Ракета потрапила в правий двигун, внаслідок чого виникла пожежа, яку загасити не змогли. Командир деякий час утримував літак у горизонтальному положенні, щоб відвести від міста та дати змогу членам екіпажу залишити борт.

Літак встигли залишити четверо, однак радист Володимир Момот вистрибнув запізно та потрапив у озеро, де потонув, заплутавшись у парашуті, що накрив його під водою.

На місці падіння знайшли тіла підполковника командира літака Костянтина Могилка, оператора фотозйомки Сергія Камінського, бортмеханіка Олексія Потапенка та борттехніка Павла Дришлюка. Костянтина Могилка поховали лише через три тижні після проведення судово-медичної експертизи. В нього залишились батьки, дружина та двоє дітей.

25 серпня 2015-го президент України Петро Порошенко нагородив Костянтина Могилка почесним званням Героя України (посмертно). Разом із цим президент підписав указ про присвоєння літаку Ан-30Б імені загиблого командира екіпажа літака-розвідника, льотчика першого класу, Героя України, який загинув, відвівши палаючий літак від житлових кварталів міста Слов’янськ.

27 травня у Джулинській ОТГ у день народження Героя України Костянтина Могилка вшанували пам’ять покладанням квітів до Пам’ятного Знаку, встановленого на розі вулиці, названої його іменем. Адже саме тут він провів своє дитинство, звідси його батьки, чимало друзів.

Ексклюзивне інтерв’ю з батьками Костянтина Могилка читайте у газеті «33-й каналі» від 03 травня 2020 р.

Віталіна Трудько