Церква святкує Вознесіння Господа Бога Ісуса Христа на небо. Це свято відзначається на сороковий день після Пасхи. Здобута перемога над смертю відкрила і для всіх нас можливість воскреснути в славі Божій. У Своїй Особі Господь підніс людську природу до самого Престолу Божого. Він як і обіцяв, виконавши все передбачене про Нього, відкрив кожній людині можливість примирення з Богом. Вінницько-Барська єпархія ПЦУ вітає усіх православних християн з цим великим святом. – повідомляє її прес- служба.

Після Воскресіння впродовж сорока днів Спаситель не раз зявлявся Своїм учням. Воскреслий Господь засвідчував Своїм зявленням перед апостолами істину Свого воскресіння.

На сороковий день після воскресіння Христового апостоли повернулися до Єрусалиму. Там в останнє Спаситель з’явився перед ними зі словами утіхи. Він сказав учням, що незабаром пошле їм Святого Духа, а до того часу повелів їм залишатися в Єрусалимі. Потім Господь пішов з учнями в напрямку Віфанії, на гору Єлеонську. Учні, втішені словами Спасителя, обступили Його і почали запитувати: «Чи не в цей час, Господи, відновлюєш Ти царство Ізраїлеве?» (Діян. 1, 6). Спаситель же сказав їм: «Не ваше діло знати часи й строки, які поклав Отець у Своїй владі. Але ви приймете силу, коли зійде на вас Дух Святий, і будете Мені свідками в Єрусалимі та по всій Іудеї і Самарії, та аж до краю землі» (Діян. 1, 7-8). Сказавши це, Ісус Христос підняв Свої руки і благословив учнів, і коли благословляв їх, почав віддалятися і возноситися на Небо. Так Спаситель вознісся Своєю людською природою на Небеса і сів праворуч Бога Отця. Здивовані апостоли, ще довго дивилися на небо. Раптом перед ними з’явилися два ангели у вигляді мужів і повідомили, що Христос, так само удруге прийде на землю. Втішені апостоли повернулися до Єрусалиму. Після вознесіння на Небо Ісус Христос, за власною обітницею, невидимо завжди перебуває на землі серед віруючих у Нього: «Я з вами по всі дні аж до кінця віку!» (Мф. 28, 20).

Як і багато інших православних свят з Вознесінням Господнім пов’язані побутові народні традиції і звичаї. Побожні християни обов’язково відвідують богослужіння і причащаються Святих Христових Таїн. В давнину в цей день господині пекли пироги з начинкою з зеленої цибулі, а також особливі хлібні страви «драбинки», на яких обов’язково робили сім «перекладин», що символізують ступені. Ці коржі освячували в церкві та з частуванням відправлялися в гості до рідні.

За даними прес-служби
Юлія Іванюк