Ідентифікаційний код або реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП) – це цифровий код, необхідний для обліку у податкових органах.

Для того, щоб отримати ID-карту з номером платника податків, спочатку необхідно відвідати Центр обслуговування платників податків та подати заяву на призначення ідентифікаційного коду, а після його отримання звернутися до відділу Державної міграційної служби (ДМС) з питання оформлення паспорта.

– Це не є обов’язковою послугою, все робиться за бажанням, – пояснив Борис Наливайко, начальник управління міграційної служби у Вінницькій області. – Законодавством передбачено отримання ID-картки та ідентифікаційного кода із 14 років. Та це не означає, що рівно у 14 років дитина повинна оформляти паспорт, можна і пізніше.  Послуга ID-14 безкоштовна. Її можна отримати у всіх відділах ДМС у Вінницькій області, у деяких ЦНАПах, що надають паспортні послуги. Е-паспорт з для підлітка можна оформити протягом 20 днів, він дійсний чотири роки, до 18 років.

Для отримання першого дорослого документа необхідно мати з собою:

  • свідоцтво про народження;
  • довідку про реєстрацію місця проживання (при наявності);
  • документи, що засвідчують особу одного з батьків.

Звертатись треба за місцем реєстрації дитини і при видачі одночасно можна отримати ідентифікаційний код, який буде зазначений на зворотному боці ID-картки.

При необхідності можна звертатись на гарячу лінію управління за тел. (0432) 67 43 06, електронна пошта E-mail: vn@dmsu.gov.ua або на сторінку у Facebook.