Ще ніколи останній дзвоник на Вінниччині не відбувався так незвично, без квітів, лінійок, під холодний дощ. Свято останнього шкільного дзвоника переселилося у віртуальний простір через карантинні обмеження. Але навіть через це воно не стало менш зворушливим чи емоційним.

Попри всю незвичність ситуації дзвоник пролунав сьогодні для 7128 одинадцятикласників Вінниччини. Але попереду – інші випробування.

– 15 і 17 червня відбудеться пробне ЗНО, а з 25 по 17 липня випускники складатимуть основну сесію незалежних тестувань, їх ніхто не відміняв, – розповідає керівник департаменту освіти і науки Вінницької облдердадміністрації Володимир Буняк – Карантинні виклики змусили усіх нас переформатуватися, призвичаїтися до нових обставин роботи. Дистанційне навчання на Вінниччині наші педагоги розробили так, щоб діти засвоїли матеріал якнайкраще. Труднощі насправді виникали там, де доступ до інтернету та комп’ютерів обмежений, але й у цій ситуації діти та вчителі знаходили вихід, працювали за допомогою телефонів, гуртувалися з друзями, у кого є комп’ютер. Все залежить від бажання. Наші онлайн-уроки вивірені, вони цікаві тим, що після кожного уроку є спеціальний тест. Поки учень його не пройде хоча б на «трієчку» за старою системою оцінювання, то наступний урок не відкриється. Така платформа онлайн-уроків була створена у фізико-математичній гімназії під керівництвом Заслуженого учителя України Юрія Пасіхова. Вона працює вже понад двадцять років і п’ять років тому канадський уряд прислав подяку за створення цих уроків, котрі україномовні канадські діти використовують для навчання. На цей сайт звертаються українці не лише з Канади, а й з інших країн світу. Тут же є й розділ «Готуємося до ЗНО», де методом вибіркових чисел вибирається завдання, котре було на ЗНО в минулих роках. Дитина себе тестує і відразу ж бачить результат. Третя сторона відсутня, лише один на один з комп’ютером.

Святкові лінійки теж відбувалися онлайн. Випускники ретельно до них готувалися у вінницьких школах на базі хмарних технологій створювалися гугл-класи, записувалися вітання і побажання і учнів, і вчителів. Все було і незвично і щемко водночас. Голова облдержадміністрації цього дня завітав до своєї рідної 35 школи і поділився враженнями на своїх сторінці:

«Відвідав свою рідну 35 школу, зайшов у свій клас… особливі емоції.

Пам’ятаю… як розбив вікно на третьому поверсі… було весело, але коли сиділи в кабінеті директора… емоції були іншими…бешкетники…

Дистанційна освіта реальна. Це не добре і не погано. Це те, над чим ми маємо працювати.

Я хочу побажати вам зробити крок у доросле життя самостійно. Адже від цього буде залежати наскільки ви… будете любити ранок понеділка, наскільки будете з бажанням йти на роботу.

Можливість побачити що дає гарна освіта – в ваших руках. Школа вчить нас краще призвичаїтись до навколишнього світу, і це – гарний урок… який ви отримуєте за 11 років, сидячи за шкільною партою.

Кожен з нас – результат свого виховання. Спочатку – це внесок батьків. Потім – ви самі в себе інвестуєте!

Випускникам – бажаю успішно здати зовнішнє незалежне оцінювання.

Вітаю вас та бажаю мудрості і послідовності у діях!»