22 травня у сесійній залі Вінницької обласної ради отримали свої трудові книжки 14 керівників комунальних некомерційних медичних установ Вінниччини.

Причина – закінчення трирічного контракту у головних лікарів лікарень та інших закладів медичного профілю. Дехто з них пропрацював на посаді керівника 5 років, а дехто очолював заклади охорони здоров’я 35-40 років.

– На початку 2016 року в межах нашої компетенції ми створили робочу групу, яка напрацювала алгоритм конкурсного призначення керівників комунальних закладів. Ми стали першими в Україні, хто розробив такий порядок, – заявив Анатолій Дмитрович на зустрічі з головними лікарями в їх останній робочий день. – Ми пройшли цей шлях цивілізовано, незважаючи на відсутність нормативної і правової бази на рівні держави.

Голова облради Анатолій Олійник зауважив, що питання реформування медичної галузі, призначення керівників профільних закладів та установ завжди мали резонанс у суспільстві, але буква закону завжди переважала перед чиїмись амбіціями чи вигадками, намаганнями видати бажане за дійсне.

– У соціальних мережах деякі журналісти розповсюджують плітки щодо хабарів у сумі 5000 доларів і більше, які я беру за призначення лікарів на посади. Це повна нісенітниця! Ще раз наголошую: всі мої дії як голови обласної ради, вся робота виконавчого апарату, який я очолюю, здійснюються виключно на підставі законодавчо-нормативної бази в інтересах жителів Вінницької області. Відповідно до Закону України «Про охорону здоров‘я» передбачається призначення керівників медичних підприємств на конкурсній основі шляхом укладання з ними контрактів на строк від 3 до 5 років.

На виконання цього прийнята постанова Кабінету Міністрів №1094, і хоча вона дещо недосконала, але там прописаний певний алгоритм, на основі якого ми будемо діяти. Є наказ Міністерства охорони здоров’я №1977, який вніс зміни до кваліфікаційних вимог стосовно сфери охорони здоров’я. Крім того, є рішення обласної ради, які регулюють питання призначення керівників комунальних закладів. Починаючи з 25 травня, запущений процес підготовки до конкурсу на заміщення вакантних посад.

Приймати рішення буде конкурсна комісія у складі 9 осіб, як це прописано у постанові Кабінету Міністрів – три від органу управління (голова обласної ради Анатолій Олійник, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я, соціального захисту та зайнятості населення Ярослав Хребтій і голова постійної комісії з питань регулювання комунальної власності та приватизації Олександр Масленніков – авт.), три від трудового колективу і три від громадських організацій медичного профілю та антикорупційної діяльності, – прокоментував Анатолій Олійник.

25 травня від 14 медичних закладів, де були звільнені керівники, у сесійній залі обласної ради були представлені кандидатури виконувачів обов’язків на час проведення конкурсу та призначення нових керівників.

Передбачається, що конкурс буде проведений на початку липня, потім законодавчо дається два місяці для затвердження результатів конкурсу, яке відбудеться на вересневій сесії обласної ради.

Міла ПОЛІЩУК