Проти примусового об’єднання з містом Бар виступає Войнашівська ОТГ, яка звернулась до народної газети «33-й канал» як останньої надії.

Вона існує хоч і небагато, але за цей час досягла чималих результатів, бо жителі не просто вважають себе спроможними – насправді такими є. Утім, чиновники в області та столиці вирішили, що ОТГ у Барському районі має бути значно менше, тож деякі доведеться об’єднати. А от як саме об’єднувати — в людей якраз і не спитали. Чомусь було вирішено, що села треба приєднати до міста.

– Войнашівська ОТГ живе у підвішеному стані вже п’ятий місяць. Хто і чому гальмує у громаді цей процес? Питань багато, а відповідь на поверхні – влада незадоволена такою конфігурацією об’єднання і всіма силами намагається повернути життя людей в інше русло. Мова йде про намагання знехтувати волевиявленням виборців уже створеної Войнашівської ОТГ і приєднати її до Барської ОТГ. Це, звичайно, не новий прецедент з наших реалій, але чи виправданий він у даному конкретному випадку?! – повідомили на «гарячу лінію» мешканці Войнашівської ОТГ та голова Оксана Шевчук. – До нашої громади входять чимало сіл — Войнашівка, Заможне, Затоки, Каноницьке, Мирне, Міжлісся, Пляцина, селище Бар, Матейків, Мурашка, Павлівка, Трудолюбівка, Митки та Киянівка. Чисельність населення громади складатиме 6369 осіб. 22 грудня 2019 року відбулися перші вибори. Розпорядженням КМУ від 05 лютого 2020 р. № 91-р «Про визнання спроможними об’єднаних територіальних громад» Войнашівська об’єднана територіальна громада визнана спроможною. Але 6 травня Кабінет Міністрів України затвердив перспективний план формування територіальних громад Вінницької області, на карті якого немає Войнашівської ОТГ. Нас хочуть включити до складу Барської ОТГ з адміністративним центром у м. Бар, що суперечить вимогам методики та інтересам нашої громади. Влада керується якимись тільки їй зрозумілими сухими розрахунками та цифрами, дбає про «економію» та «оптимізацію». А от звичайні люди в селах просто живуть, тож для них у тому, буде там лікарня-школа-садок за кількасот метрів чи кількадесят кілометрів – має величезне значення. Від січня виконавчий комітет Войнашівської сільської ради неодноразово звертався до голови Він­ницької ОДА В. В. Скальського та надавали інформацію про те, що жителі громади проти приєднання до Барської ОТГ, але жодного разу відповіді не отримували. Були направлені листи, звернення до Президента України, Прем’єр-міністра, міністра розвитку громад і територій України, Асоціації об’єднаних територіальних громад, де ми просили залишити нашу ОТГ згідно з перспективним планом окремою адміністративно-територіальною одиницею. Люди зробили свій вибір, та з ними ніхто на даний час не хоче рахуватися. Громада Войнашівки Барського району обіцяє вдатися до радикальних дій, якщо нас не буде почуто. На даний час готуються документи для подання до суду спільно з іншими громадами, які не ввійшли до перспективного плану.

За коментарем ми звернулись до голови Барської районної державної адміністрації Євгена Дубового.

– Безумовно, ми на боці громади. Чому так сталось – важко сказати, але неправильно, коли думку громади, яка вже існує та обрала собі голову і депутатів, не враховують! Більш того, є інші села, які теж не проти приєднатись до Войнашівської ОТГ, — пояснює Євген Дубовий. — Я неодноразово спілкувався із головою, тому в курсі проблеми. Днями від районної адміністрації ми написали листа до Мінрегіону, щоб врахували Войнашівську ОТГ, яка вже була затверджена у перспективному стані і є економічно спроможною. Крім того, ми не згодні й із іншими питаннями. Зокрема тим, що Копайгородська ОТГ має відійти до Могилів-Подільського району, а Барська ОТГ залишається у Вінницькому районі. Якщо в майбутньому перша виявиться економічно неспроможною, вона вже не повернеться назад до Бару. Як тільки отримаємо відповідь зі столиці, будемо вирішувати, як далі бути.

Журбинці хочуть до Козятина, але громаду ігнорують

Схожа ситуація нині і в селі Журбинці Козятинського району. Попри те, що люди бачать себе в складі Козятинської ОТГ, їх навмисно хочуть приєднати до Самгородка.

– Депутати Журбинецької сільської ради на 11 сесії 7 скликання, яка відбулася 27 липня 2017 р., прийняли рішення про створення ОТГ з м. Козятином. З цього приводу було опитано понад 78% мешканців села, з яких 69,8% побажали приєднатися до Козятина. На шляху створення Козятинської ОТГ стали громади, які розділяють місто із нашим селом, — кажуть мешканці села. – Тепер нам стало відомо про примусове приєднання до Самгородка. Чи подумали реформатори, як добиратися до того села, особливо зимового бездоріжжя? До Козятина відстань вдвічі коротша – 10 км, і транспортне сполучення добре налагоджене. Це місто, де є всі служби, лікарня, а в Самгородку, до якого їхати через чотири села по горбах, немає нічого. Живемо в 21 столітті, тому хочеться, щоб життя ставало кращим, а не гіршим. Влада дуже хоче нагнути людей, бо чим ще можна пояснити таке антилюдське рішення? Наші нерви вже на межі, і як тільки завершиться карантин, перекриємо трасу, яка веде до Білої Церкви!

Будемо сподіватися, що звернення громад Вінниччини для влади таки матиме якісь конструктивні наслідки. Інакше суспільного загострення не уникнути.

Віталіна Трудько