Після здобуття освіти з 1969-го працював у обласному управлінні культури. А з 1987-го став засновником, директором і «батьком» Вінницького обласного художнього музею. Батьківщина гідно оцінила його труди — він заслужений діяч мистецтв України, володар золотої медалі Національної академії мистецтв України, медалі «За багаторічну сумлінну працю в галузі культури» Міністерства культури України, рідкісної медалі «Гідному шани» Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури України, інших державних нагород. Ілля Безбах пропагував створення у Вінниці власного «Лувра» — сучасного художнього простору, відкритого для людей і нових ідей. Для втілення задуму в життя не вистачало єдиного — виставкових площ, де музей міг би продемонструвати всі шедеври, які криються у сховищах.

– Створений ним Вінницький художній музей визнаний одним з найкращих в Україні, – вважає академік Андрій Чебикін, президент Академії мистецтв України, лауреат Національної премії ім. Т.Г.Шевченка. – Музейні заходи, свідком яких я був, завжди відрізнялись бездоганним смаком, естетикою, блиском.

30 років під керівництвом Безбаха у наш музей вкладались кращі концепції музейної справи, — поділився думками Володимир Козюк, народний художник України. — Ці досягнення відзначали і українці, і представники багатьох держав світу.

– Нагадаю про 60 авторських програм на вінницькому телебаченні «Телемузей. Історія однієї картини», це теж був творчий проєкт Іллі Васильовича, який сьогодні забутий, — підтримала Наталя Безбах, заслужений працівник культури України.

А як не згадати улюблений Салон мистецтв музею! Сюди приїжджали дипломати з усіх посольств іноземних держав в Україні. Вінничани і досі згадують, як посол Франції грав на роялі, а серед слухачів був екс-президент Польщі Лех Валенса.

Але були й інші моменти. Волею долі в резонансній «порносправі» зійшлося два щирих патріоти України. Тоді Ілля Безбах взяв участь у судовому процесі як експерт, а правозахисник Дмитро Гройсман був головним фігурантом. Обох вже нині немає в живих. Першим пішов з життя Дмитро. У 2017 році раптово помер Ілля Васильович, так і не дочекавшись омріяного розширення площ музейної експозиції.

7 червня Іллі Васильовичу Безбаху мало б виповнитись 75! Він прожив гарне життя, був у постійному русі і пошуках, вкладав у роботу всього себе! Його творча, широка, щира натура приваблювала багатьох однодумців. Як сказав мудрець: «Людина вічна у своїх дітях і своїх справах».