Президент України Володимир Зеленський підписав закон, що дозволяє фізичним особам підприємцям (ФОП) не платити єдиний соціальний внесок за ті місяці, коли у них не було прибутку.

Про це 30 травня 2020 року повідомили на сайті Офісу Президента.

Підписано закон “Про внесення змін до Закону України” Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування “. Зміни стосуються нарахування і сплати ЄСВ особами, які здійснюють незалежну професійну діяльність.

До списку тих, хто звільнені від сплати ЄСВ, додали осіб, які ведуть незалежну професійну діяльність, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю. Зазначено, що вони зможуть бути платниками ЄСВ виключно за умови добровільної участі.

Також від сплати ЄСВ звільнили осіб, які ведуть незалежну професійну діяльність, але тільки за умови, якщо вони зареєстровані як ФОПи.

Варто відзначити, що ФОПам скасували зобов’язання платити мінімальний розмір ЄСВ за місяці, коли вони не отримали прибутку. Такими можуть бути місяці загальнонаціонального карантину у зв’язку з пандемією коронавірусу.