Останній день весни був особливо мокрим і непривітним. Як Наталка Діденко у Facebook: «циклон вивертався проти годинникової стрілки, мостив голову на західну нашу подушку. 31-го травня дощі різної інтенсивності пройшли у більшості областей України”.

За даними Діденко тільки з 3-4 червня настане відчутне потепління.

Метеоліто запізнюється, розсада гине , огірки, кукурудза, квасоля не хочуть рости на холоді і яким буде урожай за таких синоптичних примх Ізольди спрогнозувати досить важко.

І чому усі урагани та циклони названі жіночими іменами? До появи першої системи присвоєння імен ураганів, вони отримували свої назви безсистемно і випадково. Часом ураган називали ім’ям святого, в день якого сталося лихо. Так, наприклад, своє ім’я отримав ураган “Санта-Анна”, який досяг міста Пуерто-Ріко 26 липня 1825 року, в день св. Анни.

Відомий оригінальний метод присвоєння імен ураганів, придуманий австралійським метеорологом Клементом Рагга: він називав тайфуни іменами членів парламенту, які відмовлялися голосувати за виділення кредитів на метеодослідження.

До 1950 року з’явилася перша система в іменах ураганів. Спочатку вибрали фонетичний армійський алфавіт, а в 1953 році вирішили повернутися до жіночих імен. Довелося упорядкувати і саму процедуру присвоєння імен. Так, перший ураган року стали називати жіночим ім’ям, що починається з першої літери алфавіту, другий – з другої і т. Д. Імена вибиралися короткі, які легко вимовляються і легко запам’ятовуються. Для тайфунів існував список з 84 жіночих імен. Оскільки басейнів, де формуються урагани, кілька, то і списків імен теж кілька. Для ураганів Атлантичного басейну є 6 алфавітних переліків, кожен з 21 імені, які використовуються 6 років підряд, а потім повторюються. Якщо в році виявиться більше 21 атлантичного урагану, в справу піде грецький алфавіт.

У разі, якщо тайфун особливо руйнівний, ім’я, присвоєне йому, викреслюється з переліку і замінюється іншим. Так ім’я KATRINA назавжди викреслено зі списку метеорологів.

У північно-західній частині Тихого океану для тайфунів припасені назви тварин, квітів, дерев і навіть продуктів: накрити, Юфунг, Канмурі, Копу. Японці відмовилися давати смертоносним тайфунів жіночі імена, тому що жінок там вважають істотами ніжними і тихими. А тропічні циклони півночі Індійського океану залишаються безіменними.

Ілона ВАЛЬТЕР