В Єдиній системі місцевих петицій зареєстроване звернення, де вінничанка Юлія Людвінська просить дозволити партнерські пологи у пологових будинках міста.

– Згідно з інструкцією організації профілактики внутрішньолікарняних інфекцій в акушерських стаціонарах затвердженої МОЗ України від 10.05.2007 №234 п.2.6. Медичний персонал акушерського стаціонару дозволяє присутність партнера не більше двох осіб (чоловіка, членів родини, близьких) на пологах відповідно до порядку, затвердженого головним лікарем ЗОЗ з урахуванням бажання роділлі. Додаткове медичне обстеження родичів не проводиться. Присутність членів родини за наявності в них туберкульозу або гострих проявів інфекційного захворювання в акушерському стаціонарі не допускається. Особи, присутні при пологах, повинні бути в чистому домашньому одязі та змінному взутті”, – пише авторка петиції. – Та попри вказані норми законодавства, пологові будинки Вінниці забороняють проведення партнерських пологів, що в свою чергу є порушенням прав. Жодних рекомендацій щодо заборони проведення партнерських пологів, від МОЗ чи ВООЗ нема. На прохання пояснити якими законодавчими нормами керуються пологові будинки, ясної відповіді отримано не було, лише загальні фрази. А також навіть при пом’якшені карантину, партнерські пологи не дозволили.

На захист жінки стало чимало вінничанок, які теж поділяють її думку.

– Це вигадка самих директорів пологових, щоб полегшити свою роботу. Вони не бачать в порушенні прав жінок ніяких проблем і не збираються змінювати свої рішення до кінця карантину, а він може тривати ще довго, і при цьому в сотень жінок будуть вкрадені гарантовані нашою країною права.Їм не потрібні ні результати ПЛР тестів партнерів, ні обстеження лікарями партнерів, ні що інше. При цьому забуваючи, що присутність партнера це не забаганка вагітної, а частина перенатальної практики, яка в рази зменшує ускладнення під час пологів. Чому ми , вінничанки, якщо не маємо коштів щоб купити право в Києві народжувати з партнером, маємо його лишатись та миритись з таким рішенням? Чому люди, які сидять по кабінетах та приймають такі рішення, мають вплив на маси визнають інститут сім’ї небезпечним і заради створення хоч якоїсь видимості боротьби з пандемією приймають найлегші міри, воювати з вагітними жінками та їх правами. Чому саме чоловік визнається небезпечним для лікарів, а майстер манікюру, який дві години робить манікюр лікарю – ні?

Поки що від офіційної влади міста реакції на петицію нема.

Посилання на петицію – https://bit.ly/3eJxGMW

Валентина Лісова