111 мільйонів гривень боргує населення КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго», не враховуючи нарахувань за травень, які споживачі отримають вже наступного тижня. Про це нам повідомили у пресслужбі відомства.

– Рівно рік тому заборгованість населення за спожиті послуги перед підприємством була 105 млн грн. За рік борг збільшився на 6 млн. грн. Але величезні борги з’явилися не за останній рік і не за період карантину. Вони накопичувалися протягом тривалого часу. У більшості випадків через несвідоме ставлення до обов’язку – розраховуватися за спожите, – кажуть у КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» На рахунках 2044 споживачів є борг за послуги з централізованого опалення та гарячого водопостачання від 5 до 10 тисяч гривень, 2528 споживачів боргують від 10 до 50 тисяч гривень, на 174 особових рахунках є борг від 50 до 100 тисяч гривень, а на 41 – є заборгованість більше 100 тисяч гривень! Минулого року кількість боржників, на рахунках яких накопичилося понад 100 тис. грн. сягала лише 28. Загалом є близько 20 тисяч особових рахунків, на яких накопичилися несплачені нарахування: це суми від кількох сотень до 283 тисяч гривень! Саме 283 182 гривень – це найбільша сума боргу, яка накопичилася на одному особовому рахунку.

КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» постійно проводить роботу з боржниками. Якщо споживач не сплачує борг добровільно, за справу береться юридично-договірна служба підприємства і далі підприємство працює в судовому порядку. Загалом боржник може потрапити під низку санкцій відповідно до чинного законодавства: штрафи, судовий і виконавчий збори, неможливість отримати субсидію, заборона виїзду за кордон та арешт майна, внесення до єдиного реєстру боржників. Такі дії , кажуть, вимушені, адже від рівня розрахунку споживачів за послуги залежить рівень розрахунку підприємства за використані ресурси для надання послуг.

Валентина Лісова