Іван Супряга з Вінниці неодноразово підіймав на сторінках нашої газети питання щодо залізничного сполучення. Нині ж, в умовах карантину, він вважає, що приміські рейси слід відновити вже сьогодні, а не чекати 15 червня. Крім того, Іван має бажання потрапити на обласну комісію ТЕБ та НС у п’ятницю, 5 червня, аби висловити  позицію.

– Регіони зі значно гіршою, ніж на Вінниччині епідеміологічною ситуацією, відновлюють приміське та міжобласне залізничне сполучення не лише потягами класу “Інтерсіті”. Такі як Волинь, чи Закарпаття, звідки вже відзавтра їздитимуть потяги до Києва. З 4 червня поїде поїзд Київ-Хмельницький, але мешканцям Вінниччини на нього сідати заборонено, – каже Іван Супряга. – Через відсутність приміського залізничного сполучення мешканці Вінниччини не мають змогу дістатися на роботу та своєчасно виконати садово-городні роботи. Я розумію, коли в умовах поширення коронавірусу людей, особливо похилого віку,  просять не їздити у транспорті без поважної причини. Але садово-городні роботи та доїзд на роботу це поважна і життєво важлива причина для поїздки. Якщо люди не зможуть своєчасно виконати садово-городні роботи та дістатися на роботу, вони уже протягом наступних тижнів будуть приречені на голодну смерть. Це наслідки зволікання із відновленням руху приміських поїздів на Вінниччині, за які цілковиту відповідальність нестиме Вінницька ОДА, яка ВСУПЕРЕЧ урядовій постанові заборонила рух приміських поїздів.

Маю офіційні дані Міністерства охорони здоров’я, згідно яких Вінниччина ПОВНІСТЮ ПІДХОДИТЬ під урядові критерії щодо відновлення руху приміських поїздів та нічних поїздів далекого сполучення в умовах карантину. Згідно нової  таблиці МОЗ, показник інцидентності складає 7,64 при максимально допустимих 12; охоплення населення тестуванням понад 40 при мінімально допустимих 12. Зайнятість ліжок 21,26% при максимально допустимих 50. Загрози переповнення лікарень немає, адже на Вінниччині останніми днями стабільно кількість тих, хто одужує перевищує кількість нових випадків коронавірусу.

За словами Івана Супряги, першими необхідно було б повернути  дві пари електричок Жмеринка-Козятин, одну чи дві пари Жмеринка-Гречани, які хотіла пустити Хмельницька ОДА, один рейс Жмеринка-Могилів Подільський, один рейс на Вапнярку. Це згідно карантинних, норм які передбачають лише часткове  відновлення приміських залізничних перевезень.

Вікторія Снігур