Та не ті. Тому ще до зустрічі, депутати порушили питання, чому на зустрічі із депутатами облради присилають людей, в компетенції яких не стоїть вирішення більшості резонансних запитань.

Так і вийшло.

Коли всі прослухали звіт заступника начальника обласної поліції Р. Мороза, почали звучати резонансні запитання.

Голова комісії, депутат Андрій Вигонюк:

– Скажіть, як так сталось, що в Броварах приймали участь члени ОЗУ, які до цього були в складі тих, хто здійснював рейдерські атаки на консервний завод у Вінниці, залякував та бив прихожан української церкви. Чому ці люди досі не понесли покарань?

Відповідь Руслана Мороза здивувала і обурила багатьох депутатів:

– У нас немає таких даних. Ці люди зараннє не були зафіксовані в протиправних діях… якщо хтось знає про такі випадки, нехай звертається.

– Та про них знає вже вся область, – почали обурюватись присутні.

І далі пішли факти:

– Скажіть, невже оперативні служби не знали, що ці люди перебувають в ОЗУ. Їздять на такі справи?

Ось, наприклад, в цьому номері газети «33-й канал» та на сайті є журналістське розслідування про цих затриманих і попередні дії багатьох. Серед них вінничани упізнали тих, хто приймав участь у масовому побитті прихожан Луки Мелешківськоі. Навіть зять батюшки засвітився і охорона МП. Серед них підозрюваний у побитті та пострілах на власного тренера. Він проходить по статті, яка передбачає 3-7 років тюрми. Але чомусь засвітився в Броварах… – запитала голова комісії, депутат облради Тетяна Редько.

– Кажете немає фактів? Та там навіть фотодокази є. І їх бачили журналісти. А чому не помічала поліція?

Зрештою – легко виправити, бо публікація в офіційному виданні є таким офіційним зверненням і на основі нього можна робити вже розслідування і порушувати справу.

Але комусь це дуже заважає! Доводжу до вашого, депутатів та громадськості! Вчора, коли вийшли ці розслідування на сайті «33-го», хакери його зламали. За твердженнями програмістів, які поновлювали сайт, діяли професіонали. Зрозуміло, що їх найняли, бо хтось не хоче, щоб вінничани, Україна та світ дізнались правду. А вона – шокуюча.

Ось які відгуки вінничан, наших читачів: у Вінницькій області це та інші злочинні угрупування вже давно відчуває себе «в законі», вони мають надійну кришу у правоохоронців, чинило так як у Броварах – роки. Хто не був свідком об писаної наркосайтами Вінниці…І думали, що так можна всюди. Але виявилось, що в Київській області – не можна…

Не менш гострим був виступ депутата В.Рубанського:

– В нас люди вже говорять: хто має гроші і знає куди їх занести – відкупляться всі бандити.

Ось наприклад, в Муровано-Куриловецькому районі піймали наркоугрупування, яке вирощувало плантації коноплі, потім виготовляло в підпільній лабораторії і кілограмами збувало готові наркотики. Цей факт облетів всі ЗМІ Украіни. Але досі ніхто не покараний І наркобарони вже провели свою посівну коноплі, скоро будуть збирати новий урожай. А, враховуючи, що їх брав не місцевий, а обласний відділ поліції, «порішали на верху»?

Інший приклад: по Барському району, де агрохолдинг кинув місцевих фермерів, на мільйони кожного. Вони вже і страйкували, і голодували… але справи на місці. В Жмеринському районі керівництво комбікормового заводу замішане у шахрайстві. Суми – мільйонні. Але знову безкарність.

Про те, що у людей різко впала довіра до,немов би, оновленої поліції депутати зауважували і під час звіту т.в.о заступника начальника патрульної поліції області Василя Самарухи. Депутати звертали увагу на порушення поліцейськими прав громадян та не налагоджену роботу між громадськими активістами та журналістами.

На завершення зустрічі, депутати поставили вимогу голові Вінницької облради А. Олійнику організувати безвідкладну зустріч із новопризначеним керівником Вінницького обласного управління поліції Іваном Іщенком та керівником слідчого управління Олександром Солдатовим. Бо наступив час діяти, а не говорити. Депутати попросили у керівництва поліції більше не присилати на зустрічі із ними «стрілочників». На що А. Олійник відповів, що новопризначений начальник сьогодні у Києві на нараді у прокуратурі із запобігання катуванням людей у поліції.

Юлія Іванюк
Фото та відео Олексія Бойко

Від редакції: Нагадуємо, що редакція «33-го» разом із громадськими активістами створила рух у соцмережах «Стоп порушенням поліції». Звертайтесь. По кожному резонансному факту ми проведемо розслідування і вимагатимемо покарати винних.

Детальніше про зустріч – у відеорепортажі.