Вже у липні в рамках антикризової програми Сергія Моргунова «Вінничани важливі» понад 14 тисяч вінничан будуть отримувати щомісячну муніципальну доплату.

Це 10 тисяч найбідніших пенсіонерів та майже 4 тисячі містян інших найбільш незахищених категорій… І в Прозорих офісах міста уже видали понад 1500 талонів попереднього запису саме для отримувачів цієї допомоги від громади. А міський голова Моргунов закликав городян не стояти в чергах під Прозорими офісами, а дочекатися дзвінка від представників департаменту соціальної політики на певну дату і час.

Бо система оформлення муніципальної доплати відпрацьована таким чином, щоб вінничани не турбувались про організаційні питання. Тому кожній людині, яка має право на таку допомогу, подзвонить працівник департаменту соціальної політики. Він запропонує дату і час, коли треба буде прийти в Прозорий офіс написати заяву. А перші виплати за липень вінничани отримують у серпні.

– Я хочу звернутися до всіх людей, які мають право на таку виплату, дослухатися до мене. Не потрібно уже завтра бігти до Прозорих офісів, щоб займати черги і писати відповідну заяву. Працівники департаменту соціальної політики самі будуть обдзвонювати він­ничан і пояснювати, як отримати цю доплату і хто на неї має право. Вони скажуть, в який день прийти до Прозорого офісу і на котру годину. На сього­днішній день вже прийнято понад 1500 заявок. Крім того, до цієї роботи будуть залучені мобільні адміністратори департаменту соцполітики. Во­ни будуть їздити до тих людей, які фізично не можуть добратися до Прозорого офісу. Також будуть залучені і працівники територіального центру соціального обслуговування. Хочу зазначити, що необхідні документи та заяву для отримання виплати можна буде надіслати поштою, — розповів міський голова Сергій Моргунов.

Які саме це категорії вінничан і як вони будуть отримувати гроші — ми запитали в департаменті соціальної політики міськради.

– Муніципальну доплату із липня по грудень цього року отримають непрацюючі пенсіонери, в яких розмір пенсійних виплат з усіма надбавками не перевищує 2000 грн; непрацюючі особи, які отримують державну соціальну допомогу, що не мають права на пенсію, та люди з інвалідністю, — і ця сума теж не перевищує 2000 грн. Також це непрацюючі особи з інвалідністю з дитинства та ті, хто є доглядальниками важкохворих дітей. Крім того, доплату отримуватимуть він­ничани, які отримують допомогу на дітей з інвалідністю віком до 18 років підгрупи А. Саме для цієї категорії розмір доплати буде щомісячно складати 500 грн. і не залежатиме від інших отримуваних допомог, — прокоментувала підготовку до цих виплат директорка департаменту со­ціальної політики ВМР Валентина Войткова. — Ці муніципальні доплати — ідея та ініціатива мера Вінниці Сергія Моргунова, яку підтримали всі депутати міської ради в рамках Антикризового плану. В цілому розмір доплат буде складати від 100 до 500 гривень на місяць в залежності від розміру пенсії, соціальної допомоги чи категорії отримувача. Загалом на цю муніципальну доплату із бюджету Вінницької міської ОТГ передбачено до кінця року близько 26 мільйонів гривень.

– Як уникнути черг цим 14 тисячам вінничан, адже епідемія і ризики коронавірусу нікуди не зникли?

– Працівники нашого департаменту самі зателефонують кожному та призначать дату і час написання заяви на ім’я мера на цю допомогу… Чи прийдуть особисто додому до особливо важких громадян. Бо список всіх вінничан, які, згідно зі своїми доходами до 2 тисяч на місяць, мають право на цю доплату від мера, у нас вже є. Після чого їм треба буде прийти в Прозорі соціальні офіси та написати відповідну заяву. Чи зробити це вдома через соціальних працівників за місцем проживання… Кошти можна буде отримати на свою банківську картку чи на Укрпошті готівкою згідно з заявою. Відповідні угоди із поштарями місто вже уклало. Зокрема за липень доплату ці 14 тисяч отримають до 10 серпня і далі згідно з графіком до кінця 2020-го року. Гарантую, що ми подбаємо про кожного вінничанина, який має право на цю допомогу від мера Вінниці. Ми працюємо для вас!