У Вінницькій області селяни створили аматорський музей під назвою «Хатина тітки Харитини».

Село Рожична, що знаходиться в Оратівському ра­йоні, завдяки любительському ві­део прославилося в Інтернеті.

Огляд музею з коментарями — ось так можна назвати віртуальну екскурсію новоствореним закладом культури. У «шевченківській» хаті зібрали велику кількість вишитих реліквій. Вони особливі тому, що старовинна по­дільська вишивка, яка вважається найскладнішою в світі, поєднана з польськими елементами та візерунками. Майстриня, котра тут проживала, мала польське коріння. А у поляків заведено, що чим складніше вишивка на полотні, тим силь­ніший це оберіг для дому.

Старовинна подільська вишивка милує око

«Наш народ має багату культуру, величезний скарб якої складається з цінностей, як матеріальних, так і духовних, надбаних багатьма поколіннями. З прадавніх часів до нас ідуть життєва мудрість та настанови щодо способу життя. Вони закладені в українських звичаях, обрядах, фольклорі, адже в них — світовідчуття та світосприймання нашого народу, — йдеться в інформації, котру поширили організатори через Фейсбук.

Зараз у музеї зберігається понад 20 екземплярів робіт майстрині. У сюжеті записі звучить українська народна пісня «Ой ходив Іван понад лиман» у виконанні народного аматорського фольклорно-етнографічного колективу «Калинове гроно» Рожичнянського СБК.

– На таку широку популярність відразу ніхто і не розраховував, але нам приємно, що ми потрудилися недаремно. Відтепер наше село стало відомим на всю Україну, — кажуть організатори.

Василина Вереснева