Василь Кошовий з Хмільницького району вирощує унікальну для наших країв ягоду – жимолость. Вона достигає раніше полуниці, стійка до шкідників та практично не хворіє.

«Плоди жимолості їстівної на смак кисло-солодкі. Але зараз виводять нові канадські та бахчисарайські сорти із солодкими та більшими ягодами. Ця ягода північна, тому не вимерзає, не боїться приморозків. Після посадки утеплювати її на зиму не треба. Навіть вкорінені живці залишаємо на вулиці. Ранньою весною на талий сніг використовують сульфат амонію або сечовину, — каже Василь Кошовий. – Висаджувати жимолость краще у травні або червні, оскільки у куща в цей час починається активний період росту пагонів.

Для досягнення хороших урожаїв і великих ягід жимолості потрібно садити поруч відразу кілька різних сортів, тоді буде забезпечено перехресне запилення. Підійде будь-яке місце на ділянці, але краще брати більш сонячний бік, тоді ягоди будуть не такими кислими.

Ями копаємо за схемою 40х40х40 см, відстань між ними від метра до двох. Вносимо 10-12 кг перегною або компосту, по 150-200 грамів подвійного суперфосфату і калійної солі. Коріння розправте в різні боки, присипте землею. Після посадки рослину полити, на одну взяти 8-10 літрів води. Після того замульчуйте торфом або верхнім шаром грунту. Якщо ж ви не проводите мульчування, то двічі на місяць раджу оборежно розпушувати грунт поруч з рослиною.

Найкраще приживається в новій землі дворічний саджанець. Необхідно рослину часто поливати, але не занадто. Щодва тижні під кожен кущ лию 1–1,5 літра розчину. У перший рік важливо видалити весь цвіт, аби жимолость добре вкоренилась. Перші п’ять років жимолость не треба обрізувати. Рости на одному місці може понад 20 років. І весь час даватиме плоди».

Жимолость родить наступного року після посадки. З кожним роком кількість ягід збільшується. Дає 2-3 кілограми із куща. Урожай збирають у перших числах травня і до кінця червня. Ягоди вживають свіжими або готують джеми, компоти…

Вікторія Снігур