Висновки невтішні — конституційні права в’язнів постійно порушуються. Про це нещодавно розповіли у пресслужбі прокуратури області.

Медична документація хворих засуджених ведеться неналежним чином, порушується порядок проведення профілактичних медичних оглядів та амбулаторного прийому хворих, не забезпечено проведення необхідних медичних досліджень, з метою встановлення вірного діагнозу хворого, відсутні необхідні медичні препарати. Потребує покращення матеріально-технічна база медичних частин та лікарні, а також умови перебування в’язнів у таких закладах . Та й медичне обладнання у виправних колоніях, у переважній більшості, застаріле.

Не дивно, що за таких умов штат медичних частин неукомплектований фахівцями. Через це засудженні у деяких установах не можуть отримати кваліфіковану медичну допомогу.

Деякі з медичних частин установ виконання покарань не пройшли державної акредитації, а окремі працюють й в загалі без державної ліценції на проведення господарської діяльності з медичної практики.

Що вже казати: санвузли потребують капітального ремонту із заміною обладнання, оскільки перебувають в антисанітарному та зношеному стані. Взимку і влітку у кранах тільки холодна вода, у кімнатах для вмивання холодно та вогко. В таких умовах легко застудитися чи підхопити інфекцію. У ході перевірок, установлено неналежне облаштування в окремих медичних частинах психіатричних та інфекційних ізоляторів для тримання засуджених на активну форму туберкульозу.

Представник Уповноваженого у центральних областях Валерій Ольховий, начальник відділу регіонального представництва у центральних областях Секретаріату Уповноваженого Олена Ярошенко нещодавно побували з моніторинговим візитом у ДУ «Стрижавська виправна колонія № 81». І, хоча в установі й були інформаційні листи щодо профілактики та попередження інфекційних хвороб, засуджені самі виготовляють захисні маски. Та й медперсонал підготовлений до боротьби з COVID-19, але й тут виявили недоліки, в які можуть вплинути на стан поширення коронавірусної хвороби COVID-19. Зокрема, на вході до контрольно – пропускного пункту у день візиту була відсутня інформація про запровадження карантину, не дотримується масковий режим засудженими дільниці соціальної реабілітації, які виконують роботи за межами установи у підсобному господарстві, дезінфекція одягу та взуття при вході до ДСР не проводиться, контроль за проведенням дезінфекції посилок та передач не ведеться.

Приміщення, яке визначене для тимчасової ізоляції та розміщення осіб, з підозрою або захворюванням на коронавірусну інфекцію COVID-19 містить 20 ліжко-місць. Там немає окремого входу та санвузла, у зв’язку з чим неможливо забезпечити ізоляцію інфекційних хворих, відсутні швидкі тести на грип А та В, SARS-CoV-2, немає флюорографічного апарату (флюорограф 1984 року випуску списаний в поточному році) та рентгенологічної установки, відсутній контроль за здійсненням огляду та опитування персоналу/відвідувачів. Встановити, чи були в установі факти виявлення підвищеної температури під час проведення температурного скринінгу та подальшого факту не допущення персоналу та відвідувачів в установу не можливо, оскільки не ведеться його облік. Не належно ведеться температурний скринінг новоприбулих осіб.

За результатами візиту інспектори надали відповідні рекомендації керівництву установи.

Ілона ВАЛЬТЕР